Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Митилини излъчва сигнал за помощ SOS

06 Септември 2015 / 17:09:16  GRReporter
861 прочитания

Кошмарни са картините от обсадения Митилини. Островът се е превърнал в епицентър на сблъсъци, както и в един огромен лагер с хиляди имигранти, които живеят в палатки, разположени по обществените пространства. Хаос царува и в регистрацията им - изглежда, че е невъзможно тя да завърши при сегашните условия. Групи бежанци се опитват да се качат на корабите и да заминат от острова без необходимите документи и билети.

След вчерашните сблъсъци на пристанището на Митилини, когато афганистанци се опитаха да нахлуят на кораб, отпътуващ за Пирея, нови епизоди на насилие се разиграха днес сутринта.

Двама непълнолетни на по 17 години хвърлиха бутилка Молотов срещу сирийци, който лагеруват в общинския парк в Митилини в 2:00 след полунощ. Един сириец е ранен леко и е закаран в болницата. След 15 минути същите момчета са хвърлили запалителна бутилка срещу сирийско семейство, лагеруващо в парка Хадзидиму.  Бомбата обаче пада в тухлена постройка в парка, запалва се и пламъците се насочват към семейство афганистанци, спящи малко по-нататък, като за щастие не предизвиква проблеми.

Рано тази сутрин двамата са арестувани, след като камера ги е заснела в парка Хадзидиму. Според информациите те са си признали и утре сутринта ще се изправят пред прокурор.

Междувременно корабът „Елефтериос Венизелос” трябваше да тръгне от Митилини в 5:30 сутринта с 2500 пасажери, но все още е на пристанището. До 9:00 бяха издадени само 1000 билети.

Сутринта на острова пристигнаха два отряда на специалните сили МАТ, за да подсилят силите на полицията и на бреговата охрана на острова. Заедно с тях пристигнаха и 30 представители на бреговата охрана и полицията, за да помогнат за ускоряване на регистрацията на имигрантите.

Според информациите, центърът за регистрация на пристанището ще спре да работи и процедурата ще се извършва в лагера в местността Кара тепе, на 3 км северно от града. Това означава, че хиляди хора ще трябва се преместят там. Но и този лагер не изглежда да е готов за регистрационен център.

Общият брой на имигрантите на острова остава неизвестен, но според някои оценки достига до 20 000 души. Повече от половината не са още регистрирани, и съответно не може да им се издаде билет за кораб, с който да заминат от острова.

Затова Митилини се е превърнал в един безкраен лагер. Палатки има по цялото пристанище, по тротоарите на крайбрежната улица, в района Цамакия, в общинския парк, в парка Агия Ирини, дори и в отдалечения парк Карапанайоти. Непрекъснато избухват сблъсъци както между самите имигранти от различни нации, така и с местните жители и със силите на реда.

Кметът на Лесбос Спирос Галинос призова гражданите да не участват на изборите на 20 септември и предупреди, че на острова няма да се изградят изборни секции, ако не се реши незабавно проблемът с имигрантите и бежанците.

Кметът повтори, че през последните дни Митилини преживява изключително трудно, невиждано досега положение. „Един остров, с 85 000 жители, понася на плещите си такава хуманитарна криза... в момента има сериозен риск за сигурността, здравето и интегритета както на съгражданите ни, така и на регистрираните имигранти и бежанци, които нахлуват с хиляди на острова”, подчерта Галинос.

Той предупреди: „Няколкократно призовавахме за вземане на мерки, за да бъде спасен Лесбос. Призиви както към ЕС, така и към правителството, които до днес не са чути. Призоваваме народа на Лесбос да не участва на идващите избори и заявяваме желанието си да не се създават изборни секции, ако не бъдат взети веднага мерки за облекчаване на положението. За съжаление, тъй като нашите отчаяни гласове не биват чути, ние сме решени да осъществим споменатото, в случай че не бъде намерено решение”.

 

Категории: имигранти бежанци пристанище сблъсъци Митилини Лесбос Спирос Галинос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus