Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мицотакис се намесва, Ципрас е неспособен да предотврати излизането от Шенген

29 Януари 2016 / 17:01:46  GRReporter
947 прочитания

До вчера гръцкият заместник-министър на миграцията Янис Музалас твърдеше, че няма опасност Гърция да бъде отлъчена от Шенгенското пространство. Днес обаче заяви, че е „видима една такава възможност”. В изявления в сутрешния блок на телевизия Mega той посочи още: „Чуват се такива неща зад масата на дискусията. Смятате ли, че това не ни тревожи в определена степен? Европа е пред разпад, който надхвърля париите. Тревожен съм за заплахите на европейците”.

Музалас гарантира, че гръцкото правителство ще се пребори с „подобни предложения, които не са официални, така че да бъдат отстранени от масата на преговорите”. Той призова за общи действия всички гръцки партии с изключение на Златна зора в тази посока и обяви, че ще сее срещне с лидерите на Нова демокрация Кириакос Мицотакис, който сам поискал да бъде информиран, на ПАСОК Фофи Генимата и на Потами ставрос Теодоракис.

Според министъра центърът за прием и регистриране на остров Лесбос е вече готов, а тези в Хиос и Лерос са в последния стадий на изграждане. „В Самос имаме проблеми с терена и затова закъсняваме, а в Кос срещнахме трудности (протести от страна на местното общество – б.р.)”. Музалас все пак не успя да отговори с точност кога ще бъдат готови центровете.

Пасивността на правителството пред вероятността Гърция да излезе от Шенген, заради неуспеха си да овладее бежанската криза задейства основната опозиционна партия Нова демокрация. Както съобщи говорителят на партията, нейният лидер Кириакос Мицотакис започва поредица от инициативи.

В понеделник той ще се срещне с Янис Музалас, за да се информира подробно за възникналия проблем. Във вторник ще посети остров Лесбос, за да проследи ситуацията отблизо и да се информира за хода на изграждането на центровете.

На 15 февруари лидерът на Нова демокрация кани на среща 28-те посланици на страните-членки на Европейския съюз в Атина, за да им представи мащабите на проблема, както и позициите си за него. Два дни по-късно Кириакос Мицотакис ще се срещне и разговаря по темата с европейски представители като Жан-Клод Юнкер и Пиер Московиси и представители на Европейската народна партия в рамките на нейното съвещание в Брюксел.

В изявленията си пред медиите говорителят на Нова демокрация Георгиос Кумуцакос разкритикува действията на правителството по отношение на бежанската криза и заяви, че тя не засяга само Гърция, затова страната очаква от партньорите си постоянна подкрепа и солидарност. „Никой не трябва да клати пръст пред намиращата се в криза Гърция, която пое тежестта на бежанската криза. Страната трябва да приложи поетите ангажименти. Правителството доказа, че е подвластно на своите мании и на некадърността си”, посочи Кумуцакос и припомни изявленията на министри на СИРИЗА, че границите трябва да бъдат отворени за всички и думите на бившия министър Тасия Христодулопулу, че имигрантите се пекат на слънце в Атина и после изчезват. Той подчерта също, че първото решение на правителството на СИРИЗА бе да закрие центъра за задържане на имигранти в Амигдалеза, а министърът на отбраната Панос Каменос заплашваше, че Европа ще се напълни с джихадисти през Гърция.

Кумуцакос не пропусна да отбележи, че Турция също не изпълнява поетите задължения. „Тя не спазва подписаните двустранни споразумения спрямо Гърция и ЕС. Не е направила нищо, за да реши проблема с трафикантите на хора по своето крайбрежие. Каквото и да се случи в морето не е достатъчно за решаването на проблема, ако той не бъде овладян там, където започва - на турското крайбрежие”. 

Категории: Политика бежанска криза изграждане на центрове за прием и регистрация гръцки острови Шенгенско пространство Кириакос Мицотакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus