Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Младата надежда на българското плуване избра Варна, но обожава Гърция

02 Март 2015 / 13:03:35  GRReporter
1403 прочитания

Полина Спартянова
    385 медали, 94 пъти републикански шампион, 78 подобрени национални рекорди и множество нови рекорди в националните турнири по плуване. Тази история не е за някой от добре познатите ни български спортни легенди, а за многократния шампион на България - 16–годишната Георгия Кадоглу. Младата българска надежда е родена в Атина, но живее във Варна – баща й е грък, а майка й е българка. Георгия е шесткратен балкански шампион и полуфиналист на Европейски и Световни Първенства по плуване за младежи. „Занимавам се с плуване от 8 години. Първите си уроци по плуване взех съвсем малка, за да преодолея страха си от водата. Покрих разряд за "Майстор на спорта", когато станах на 13години”, споделя младата плувкиня като не скрива, че така е заела трето място в световната ранглиста за нейната възраст по това време и първо място в балканската и европейската ранглиста. През лятото на 2006 тренира при известния от близкото минало шампион на България – Цветан Голомеев – в Гърция, където печели и първия си медал в регионален турнир по плуване.
    На въпроса дали има впечатления от гръцките плувци, отговаря просто: „Плуването в Гърция винаги е било на ниво, шампиони и резултати не липсват. Първа сила на Балканите”. Доброто й представяне в басейна й носи предложения да се състезава за Гърция и за други страни, но тя отказва, тъй като е израснала в България и се чувства свързана със страната. В Гърция също има роднини от страна на баща си, с които поддържа връзка. „Обожавам Гърция. Обожавам гръцкия език, историята на страната, кухнята, плажовете, климата, уникалната природа, залезите и изгревите, културата и манталитета на хората, ароматът на прясно изпечени сладки по улиците, самата енергия във въздуха е дори различна, трябва да се види и усети. Мога много да говоря за Гърция,защото съм пристрастна.” споделя Георгия.
    Най-силни дисциплини на Георгия са брустът и съчетаното плуване, като на младежките олимпийски игри в Нанджин плува и в двете на полуфинал. „Това е най-силното ми постижение до момента. Съответно 11-то място на 200 метра бруст с национален рекорд, предишният е принадлежал на единствената ни олимпийска шампионка по плуване - Таня Богомилова”, разказва младата олимпийска надежда. В началото на декември миналата година успява да покрие нормативи за световното първенство в малък басейн за мъже и жени в Доха, но се отказва, тъй като за момента световното в 50-метров басейн за мъже и жени в Казан през лятото и световното за юноши и девойки в Сингапур  през есента е приоритет за нея.
    Успехите на Георгия не остават незабелязани – пет поредни години от 2008 до 2013 е лауреат на Фондация Димитър Бербатов за най-успелите деца на България в областта на спорта. Попада и в класацията на Viasport за най-добър млад спортист на България през последните три години.

    Паралелно със спорта, Георгия се занимава и с театър, като не пропуска да обере титлите и в тази сфера - носител е на множество награди от национални и международни театрални конкурси и фестивали. Подготвя два моноспектакъла : "Козет" по романа на Виктор Юго "Клетниците" и "Неточка Незванова" по Достоевски, които вече са представяни във Варна и София с благотворителна цел. „Спорта и изкуството са косвено свързани от моята гледна точка. В басейна и на сцената си сам. Поне в моят случай, плуването е индивидуален спорт, при моноспектаклите е по същия начин. Имаш публика, бориш се за нейното одобрение и аплодисменти. Полагаш къртовски труд, за да постигаш резултати, но в крайна сметка го правиш за удоволствие. Зад кулисите и басейна има и екип от хора, които те подкрепят.” – така Георгия успява да намери пресечната точка между двете коренно различно сфери в личностното й развитие.
    Когато заговорим за бъдещето й и как ще се развива в професионален план, Георгия като че ли все още не е взела твърдо решение, но си личи, че клони към театралното изкуство. „Обичам и двете еднакво, но мисля, че спортът е до време и театърът е една добра алтернатива за по-нататъшното ми развитие. Искам да уча актьорско майсторство в Англия и да се развивам в тази сфера”, признава Георгия.
    Екипът на GRReporter й пожеалва успех и в плуването, и в театъра!

 

Категории: Георгия Кадоглу шампионка по плуване театър актриса медали моноспектакли България Гърция Варна
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus