Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Много пречки пред мостовия заем

14 Юли 2015 / 13:07:47  GRReporter
963 прочитания

Докато гръцкият парламент се готви да гласува първия пакет мерки, които се предвиждат в подписаното между Атина и кредиторите споразумение, Еврозоната все още търси начина за прилагане на мостовото финансиране към страната. Става дума за общо 12 милиарда евро – 7 милиарда до 20 юли, а ако преговорите не приключат навреме в средата на август трябва да бъдат отпуснати още 5 милиарда, за да може Гърция да покрие задълженията си следващия месец.

В изявленията си преди началото на днешното заседание на ECOFIN в Брюксел, председателят на Eurogroup Йерун Дайселблум заяви, че се полагат усилия, така че Гърция да получи средствата, за да изплати задълженията си към ЕЦБ от 20 юли нататък. „Разглеждаме всички инструменти и капиталите, които можем да използваме. Всички алтернативи обаче имат недостатъци или правни неуредици и затова работата продължава”, заяви той.

Мостовото финансиране на стойност 7 милиарда евро е нужно, за да може Гърция да изплати задълженията си към ЕЦБ и МВФ. Първото от тях е в размер на 3,5 милиарда за падежите на гръцките държавни облигации, които се намират в ЕЦБ. На същата дата Атина трябва да изплати 2,1 милиарда евро към МВФ (1,6 милиарда от неизплатените заеми през юни и други 450 милиона евро, които трябваше да плати вчера). И това, защото МВФ е кредитор, който трябва да получи заемите пръв сред всички останали (senior creditor).

През август Гърция има още две задължения към него. На 1 август тя трябва да изплати заем в размер на около 190 милиона евро, както и други 600 милиона, които Атина използва през месец май от специалната сметка на МВФ, за да изплати задълженията си тогава. В допълнение част от 7 –те милиарда евро са предназначени за изплащането на заем към Банката на Гърция в размер на 472 милиона евро, който не бе платен на 30 юни.

Според източници на вестник Катимерини, поради факта, че Гърция не се намира в спасителна програма и за да бъдат преодолени много от затрудненията, които описа Йерун Дайселблум, тя трябва да представи гаранции, за да може да получи мостовото финансиране. Основната причина за това е пълната липса на доверие на Еврозоната към гръцкото правителство.

Според германското издание Handelsblatt в разговори със свои колеги германският финансов министър Волфганг Шойбле е предложил Гърция да издаде бонове IOU (разписки за дълг), за да може да обслужи част от задълженията си във вътрешността на страната. Изданието посочва, че тази възможност е била обсъдена и на вчерашното заседание на Eurogroup.

В статията се отбелязва, че използването на тези бонове е спорен въпрос, тъй като според експерти те са първата стъпка към въвеждане на паралелна валута. Във всички случаи този начин на плащане е подходящ само за плащания във вътрешността на страната ( сметки, заплати и т.н.), но не и за външния дълг.

В същото време гръцки финансисти заявиха пред GRReporter , че въвеждането на бонове IOU е почти неизбежно след драматичното влошаване на икономиката вследствие на затварянето на банките. 

Категории: Политика мостово финансиране задължения към ЕЦБ и МВФ IOU бонове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus