Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Многолюдно шествие се прости с момчето, станало жертва на училищен тормоз

17 Март 2015 / 18:03:11  GRReporter
1694 прочитания

Днес по обяд в селцето Сели, на 17 км от град Ретимно, остров Крит, роднини, приятели и хиляди хора съпроводиха в последния му път 20-годишния Вангелис Якумакис, студент в Професионалното училище по млечна промишленост в Йоанина, чиято трагична смърт разтърси цяла Гърция.

Хиляди младежи от острова изпълваха от рано сутринта до късния следобед църквата и гробището на селцето, държейки в ръка по един бял карамфил с бяла панделка.

«Нека белият ковчег и белите цветя покажат на управляващите, че искаме този цвят – белия, чистия. Ще се борим за него ние, всички млади хора, които днес сме до Вангелис», сподели пред агенция ΑΠΕ-ΜΠΕ млада начална учителка, приятелка от детинство на загиналото момче.

На погребението, извършено от митрополита на Ретимно Евгениос, присъстваха и губернаторът на Крит Ставрос Арнаутакис, заместник-областният управител на Ретимно Мери Лиони, бившият министър Костис Хадзидакис, представители на общините както от област Ретимно, така и от съседни области.

Венци бяха изпратили министърът на образованието Аристидис Балтас, различни дружества и организации на критяни от цяла Гърция, както и студентски организации. Това беше посланието, което всички искаха да изпратят срещу насилието в училище, започнало да се проявява все по-често в местните общности. Хиляди непознати дойдоха да подкрепят почерненото семейство, като с присъствието си искаха да кажат „не“ на насилието в учебните заведения.

Сред присъстващите бе и председателят на Гръцката земеделска организация „Деметра“ Костас Мелидис, директорката на Професионалното училище по млечна промишленост в Йоанина, встъпила в длъжност неотдавна, както и състуденти на Вангелис от училището. Погребението бе извършено в селцето Сели, което Вангелис обожавал. Това било родното място на баща му, където момчето работело като доброволец всяко лято в подкрепа на проявите на местното културно дружество.

Ден на траур

Местната управа в село Армени, където живеел Вангелис, обяви днешния ден за ден на траур.

Не само съседите му в селцето, но и жителите на цял Крит все още не могат да повярват на новината за трагичната смърт на 20-годишния младеж, който, според източници, решил да сложи край на живота си, тъй като не можел да се справи със заплахите, унижението и тормоза, на които бил подложен от негови състуденти в професионалното училище.

В град Йоанина в храм „Света Анна“ бе отслужен трисагий в памет на загиналото момче, на който присъстваха негови преподаватели и състуденти от професионалното училище. Веднага след това всички се отправиха към мястото, където бе открит мъртъв Вангелис Якумакис, за да запалят по една свещичка и да оставят цветя.

Знамето в двора на професионалното училище е свалено наполовина, а малцината учащи, съгласили се да говорят пред журналисти, споделиха, че се надяват правосъдието и полицейското разследване да разкрият дали има виновни.

Сред студентите, отишли на мястото, където бе открит мъртъв Вангелис, бяха и момчетата от Крит, заподозрени за тормоза. Запитани дали искат да кажат нещо, те отвърнаха, че скърбят, изказват съболезнования на близките на 20-годишния си състудент, и че са отишли да оставят по едно цвете.

Разследване

Властите ще започнат да разследват от нулата поредицата от събития, довели до трагичната смърт на младежа. Според първоначалните данни от съдебномедицинската експертиза, става въпрос за самоубийство, и е от изключителна важност студентите от професионалното училище да нарушат мълчанието си.

От ролицията съобщават, че от около 80-те получени до момента показания, само 4-5 са съществени, съдържащи факти и имена. Показателен е фактът, че кръгът на разследването се разширява и извън заподозрените студенти от остров Крит, които изглежда много пъти са унижавали с думи и действия Вангелис Якумакис.

 

 

Категории: Вангелис Якумакис погребение училищен тормоз Професионално училище
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus