Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мнозинството гърци одобряват преговорната стратегия на правителството

19 Март 2015 / 11:03:25  GRReporter
837 прочитания

Повечето гърци продължават да определят като позитивна стратегията на правителството в преговорите с кредиторите. С течение на времето обаче се наблюдава постепенен спад на тази подкрепа, показва изследване на Македонския университет в Солун за телевизия SKAI.

По-конкретно процентът на гърците, които определят като правилна позицията на кабинета в преговорите е 56,5 на сто, докато в началото на февруари той беше 72 на сто.

60 на сто от участниците в проучването са на мнение, че 4-месечното удължение на спасителната програма бе успех на кабинета, докато за 19,5 на сто то е неуспех.

Според 56,5 на сто от гърците правителството на СИРИЗА и Независимите гърци е решено да приложи всички свои предизборни обещания. 72,5 на сто от тях дори са съгласни с изявлението на финансовия министър Янис Варуфакис, че правителството може да забави изпълнението на някои от тях с цел да създаде атмосфера на доверие с кредиторите.

Във връзка с опасенията, че действията на управляващите може да предизвикат излизане на Гърция от еврозоната 43,5 на сто от участниците посочват, че тази вероятност предизвиква у тях страх и само 14,5 на сто твърдят, че ги обнадеждава. Ако към тях бъде добавен процентът на гърците, за които е все едно дали страната ще остане в общата европейска валута или не – 26 на сто, процентите за и срещу еврото почти се изравняват.

82 на сто от гърците оценяват позитивно инициативата на правителството да сформира комисия, която да се заеме с германските военни репарации. В същото време решението за освобождаването на нелегалните имигранти от центъра за задържане в Амигдалеза не се одобрява от 63 на сто от участниците в изследването.

Според второ изследване, проведено от агенция Interview за солунската телевизия Vergina TV един от всеки двама гърци не одобрява преговорната тактика на правителството, докато мнозинството е на мнение, че надзорната тройка не е била премахната, противно на твърденията на управляващите.

По-конкретно 50,5 на сто от участниците в проучването са посочили, че не са доволни от досегашния ход на преговорите с кредиторите, а 58 на сто смятат, че правителството не изпълнява предизборните си обещания.

73 на сто са категорични, че кабинетът на Алексис Ципрас не е премахнал надзорната тройка, а само е променил нейното име.

На този фон СИРИЗА продължава да води в класацията на гръцките партии и то с голяма разлика. Според същото изследване партията се подкрепя от 39,8 на сто от участниците в анкетата, докато Нова демокрация – от 17 на сто. Трета партия е Златна зора с процент 5,7 на сто, следва Комунистическата партия на Гърция с 5,1 на сто, Независимите гърци с 4,8 на сто, Потами с 4,2 на сто и ПАСОК с 3,2 на сто.

Разлика от почти 20 на сто от Нова демокрация отчита изследване на агенцията за социологически проучвания Marc за телевизия Alpha.

На въпроса: „За коя партия бихте гласували ако изборите се провеждаха днес?” 40,2 на сто от гърците са отговорили, че биха подкрепили СИРИЗА и 21 на сто – за Нова демокрация.

Следват Комунистическата партия на Гърция с 4,9 на сто, Златна зора с 4,8 на сто, Независимите гърци с 4,5 на сто, Потами с 4,3 на сто и ПАСОК с 2,5 на сто.

94,2 на сто от участниците са заявили, че са против провеждането на предсрочни избори и само 4,8 на сто са се обявили в подкрепа на подобен сценарий.

Категории: ПолитикаОбщество социологически проучвания СИРИЗА преговори кредитори еврозона GREXIT
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus