Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Молотов, камъни и сълзотворен газ на първата стачка срещу СИРИЗА

12 Ноември 2015 / 13:11:25  GRReporter
1006 прочитания

Анастасия Балездрова
Националната стачка, обявена от двата най-големи профсъюза в страната парализира цяла Гърция, а в центъра на Атина се събраха хиляди хора, за да протестират срещу политиката на финансови ограничения и затягане на коланите.
Протестът беше белязан от сблъсъци между анархисти и полиция - първите използваха бомби Молотов и камъни, а вторите  - сълзотворен газ.

Сблъсъците започнаха, когато блокът на анархистите пристигна в долната част на площад Синтагма. Облечени в черно младежи с черни маски на лицата си започнаха да къртят парчета от мраморната облицовка на сградата, в която се помещава Националната банка на Гърция и ги запратиха срещу разположените на улицата членове на отрядите за борба с масовите безредици. В същото време други младежи започнаха да хвърлят срещу тях престолни бомби Молотов, а полицаите отвърнаха със сълзотворен газ. Други запратиха срещу полицаите железен лост и парче дърво.

Намиращи се на площад Синтагма граждани викаха на полицаите: „Нападате децата си за 800 евро”, а други: „Ципрас, подай оставка”.

Около пет минути по-късно последва нов сблъсък на булевард Василис Софияс пред гръцкия парламент, който бе преграден от рано от два полицейски автобуса. Младежите в черно хвърлиха парчета мрамор и коктейли Молотов и в отговор получиха пръскане с природен газ.

Веднага след това те се насочиха към централна атинска улица, където счупиха паркирани автомобили и няколко витрини на магазини. Сблъсъците продължиха пред сградата на Атинския университет и след това на площад Омония, където анархистите изгориха микробус. 

Сблъсъци между анархисти и полицията имаше и в други големи гръцки градове като Солун и Патра. Според солунски медии членове на анархистки организации написали лозунги върху прозорците на банки и магазини, счупили витрини и ги залели с боя. Те се насочили най-вече към магазини, които днес са били отворени, въпреки призива за участие в общогръцката стачка. 

 

Те нахлули дори в параклис на централната улица Егнатия, където предизвикали щети както на иконите, така и на самата сграда.

До тяхната поява стачното шествие течеше спокойно. Представителите на различни професионални организации и сдружения преминаваха, като държаха в ръцете си лозунги срещу предвидените в третата спасителна програма бюджетни мерки.

„Блокираме техните планове и казваме „не” на разрушаването на социалното осигуряване, на новите данъци, на новите орязвания на заплати, на конфискацията на жилища от банките. Изискваме отмяната на всички меморандуми”. Това бе основният лозунг, под който протече организираната от двете най-големи синдикални организации в Гърция – на служителите в държавния сектор АДЕДИ и на служителите в частния – ГСЕЕ.

Около трибуната, на която представителите на различните професионални организации и леви движения произнасяха речите си имаше малък брой участници в стачката, а в паузите звучаха песни с революционни текстове с мелодии на руски песни и съветски химни.

Немалко от участниците в шествието, като членовете на синдиката на болничните лекари отправиха директни нападки към настоящото гръцко правителство. Те държаха в ръцете си големи балони с надпис: „Думите на Алексис”.

С одобрителни възгласи и ръкопляскания бяха посрещнати бившите депутати от СИРИЗА, които се отцепиха от партията и сформираха партията Народно единство. Бившата председателка на парламента Зои Констандопулу, лидерът на партията и бивш министър на енергетиката Панайотис Лафазанис, бившият заместник-министър на финансите Надя Валавани, бившият министър на отбраната Костас Исихос и колоритната депутатка Рахил Макри бяха начело на 500-членното шествие на поддръжниците на партията. Те викаха лозунги срещу правителството и огромния държавен дълг, когото определят като „незаконен”.

Основният им лозунг гласеше: „Да отменим всички меморандуми. Не на бюджетните мерки и на приватизациите”. 

По-рано през гръцкия парламент премина шествието на синдиката на Комунистическата партия на Гърция ПАМЕ. Участниците в него преминаха по различен маршрут, за да не се засекат с последвалото шествие на синдикатите.

Заслужава да се отбележи, че по време на стачния протест и шествието не се появи нито един лозунг на управляващата партия СИРИЗА, която официално призова за участие в стачката. Ето как известният гръцки карикатурист Димитрис Хандзопулос изобрази стачкуващите днес гърци във всекидневника Катимерини.

Категории: стачка СИРИЗА профсъюзи протест анархисти полиция Молотов сълзотворен газ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus