Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мощна стачка парализира Гърция в четвъртък

03 Февруари 2016 / 18:02:49  GRReporter
1478 прочитания

Утре цяла Гърция ще бъде парализирана от общата стачка, обявена от двата най-големи синдиката – на държавните служители (АДЕДИ) и на работещите в частния сектор (ГСЕЕ) заради готвените от правителството промени в пенсионно-осигурителната система.

Митингите на комунистическия синдикат ПАМЕ и на АДЕДИ-ГСЕЕ

Както всеки път стачните действия ще се проведат чрез два отделни митинга и протестни шествия – един на комунистическия синдикатПАМЕ и един на синдикатите АДЕДИ-ГСЕЕ.

Основният митинг ще се проведе в 11.00 ч. на площад Клавтмонос. Поддръжниците на ПАМЕ ще се съберат в 10.30 ч. на площад Омония. Този път обаче ще се проведе и трети митинг на улица „Митрополеос” 42 от синдиката на професионалните занаятчии (ГСЕЕВЕ) и този на търговците (ЕСЕЕ).

В Атина пристигат и фермерите

И докато блокадите продължават да разделят Гърция на две, фермерите готвят зрелищно присъствие на протестите в столицата.

Кои отрасли стачкуват

  • До понеделник няма да работят и адвокатите
  • Нотариусите няма да работят до петък
  • С ограничен персонал само за спешни случаи ще работят държавните болници, центровете за социални грижи, здравните центрове и спешната помощ
  • В стачните действия се включват и лекарите на свободна практика, зъболекарите, аптекарите и физиотерапевтите
  • Лекарите няма да издават рецепти
  • В стачката ще участват и органите на местното самоуправление, Федерацията на служителите в националната електрическа компания (ДЕИ), инженерите и данъчните консултанти
  • В четвъртък безсрочна стачка започват и автомобилистите

Затворени и бензиностанциите

Затворени ще бъдат и бензиностанциите в цялата страна, както реши Федерацията на търговците на горива.

Как ще се движат транспортните средства

Утре големи изпитания очакват пътниците в градския транспорт, както и водачите на превозни средства, тъй като по улиците няма да се движат изобщо:

  • Тролеите
  • Влаковете
  • Крайградската железница
  • Такситата

В останалите превозни средства работещите ще прекъсват временно работа, а именно:

  • Градските автобуси ще се движат от 09.00 ч. сутринта до 21.00 ч. вечерта (като ще започнат да спират постепенно от 20.00 ч.)
  • Електрическата железница и трамваите ще се движат от 10.00 ч. до 15:00 ч. Същото важи и за метрото, което през целия ден няма да изпълнява курсовете в участъка между станциите Дукисис Плакентиас и Летището

Корабите остават в пристанищата

Изпълнителният комитет на Общогръцката федерация на моряците, която временно бе прекратила стачните действия на своите членове, реши да обяви нова стачка на 4 и 5 февруари, с искане да бъде оттеглен законопроектът за пенсионно-осигурителната система.

Анулиране на полети от Olympic Air в четвъртък

16 вътрешни полета на Olympic Air за утре са анулирани, поради 4-часовата стачка на Общогръцкото дружество на дипломираните служители в телекомуникациите, която ще се проведе от 8.00 ч. до 12.00 ч.

 

 

Категории: стачка синдикати протести митинг АДЕДИ ГСЕЕ ПАМЕ протестно шествие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus