Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Над 300 пасажери бедстват на горящия кораб Νorman Αtlantic, между тях седем български граждани

28 Декември 2014 / 16:12:30  GRReporter
1582 прочитания

Седмина са българските граждани на борда на горящия ферибот Νorman Αtlantic, който се намира на 45 мили от Корфу. Според списъка на пасажерите, публикуван от електронното издание zougla.gr, техните имена са: С. Аргирова, А. Асенов, В. Доспатлиев, К. Естов, Г. Хайтов, М. Мосавитски, Р. Тодорова.

В късния следобед БТА предаде, че според информация на Министерство на външните работи българските  граждани на борда на ферибота са 9.

Освен тях на борда има 1 румънец, 2 руснаци, 6 австрийци, 2 унгарци, 10 швейцарци, 1 хърватин, 8 грузинци, 5 сирийци, 1 швед, 1 канадец, 2 украинци, 1 египтянин, 19 германци, 54 турци, 2 афганистански граждани, 22 албанци, 1 малтиец, 2 македонци, 2 британци, 22 италианци, 2 холандци, 3 белгийци, 9 французи, 2 иракчани, 234 гърци.

Спасителната операция продължава и в момента. 111 пасажери от общо 422 са спасени до момента от преминаващи кораби и хеликоптери на италианската брегова охрана. Според гръцката брегова полиция, 49 пасажери са прибрани от товарния кораб „Spirit of Piraeus”, 40- от товарния кораб „Aby Jeanette” и 14 – от италиански хеликоптери, които са ги извозили до кораба Cruise Europa на Minoan Lines.

Междувременно един от спасителите заяви, че пожарът е избухнал отново и корабът е започнал да се накланя.

Малко след 13: 45  италиански хеликоптери Σuper puma са започнали да превозват пътници на кораби, плаващи наоколо. С предимство са децата и жените. Операцията се координира от бреговата полиция на Бари.

Корабите са образували около горящия ферибот кръг, за да може да се изведат всички пасажери. На спасителната операция пречи лошата метеорологична обстановка- ветровете духат със сила 9 степен по скалата на Бофор. По тази причина корабът с пожарникари и хеликоптерът Сикорски, изпратени от Корфу, са били принудени да се върнат обратно.

Преди малко стана ясно, че е изпратен италиански влекач, който да изтегли ферибота. Както предаде държавната телевизия НЕРИТ, очаква се операцията да продължи 4 часа

Италианската телевизия Rai News предаде, че корабът е неуправляем и е навлязъл в албански териториални води.  Новината е потвърдена и от италианския премиер Матео Ренци в неговия профил в туитър. Всички пристанища в Южна Италия (Бари, Бриндизи, Санта Мария Ди Леука, Лече) са в готовност да приемат спасените пасажери.

Според гръцката брегова охрана във водата е спусната спасителна лодка с около 150 пътници на борда. 42 от тях са се качили на борда на Spirit Of Piraeus. В района са още 6 търговски кораби, включително круизния кораб Cruise Europa на Minoan Lines.

Издадено е нареждане за района на бедствието да излетят самолет C 130 на военната авиация и 6 хеликоптери (Сикорски, Агуста Бел и Супер Пума). Към мястото се е насочила и военната фрегата „Наварино”. Престои от Игуменица да тръгне и противопожарна лодка.  

За вестник Вима министърът на отбраната Никос Дендиас заяви, че въоръжените сили изпращат всичките си спасителни екипи, но операцията не може да бъде осъществена по въздух. Министърът на търговския флот и Егейско море Милтиадис Варвициотис каза, че всички са в режим на готовност, защото случаят е много труден. Според него влошената метеорологична обстановка- бурни ветрове, дъжд и градушка, затрудняват изключително операцията.

Варвициотис се намира в Единния център за координиране на спасителните операции на бреговата охрана. Тоя заяви още, че се намира в непрекъснат контакт с италианските власти.  

Правителственият говорител София Вултепси заяви, че се полагат всички възможни усилия за спасяването на пасажерите. Тя каза, че премиерът Андонис Самарас е информиран веднага за случващото се и е в контакт с италианския си колега Матео Ренци. Двамата следят непрекъснато координирането на операцията на въоръжените сили и бреговата охрана на двете страни.

Свидетелства на пасажери

„Намираме се на палубата, замръзнахме, задушаваме се от дима” каза за телевизия Мега на обед Георгиос Стилиарас. „Корабът още гори, подовете парят... някои треперят, други кашлят от дима” продължи той. Както подчерта, капитанът е информирал пътниците, че се очаква влекач да изтегли кораба. „Въпросът е обаче дали ще издъжим до тогава” заяви пасажерът.

За телевизия Мега говори и Георгиос Сарандис, също пътуващ на „Норман Атлантик”. „Корабът гори безконтролно, наоколо не се виждат спасителни кораби, нито пожарникари, които да заливат кораба с вода” каза той.  Пасажерът описа метеорологичните условия  с думите „вятър, вълни, дъжд, безмилостно”, но подчерта, че на кораба няма паника. „Всички сме облекли спасителните жилетки и чакаме”. Той подчерта, че  не е имало навременна информация за пожара, избухнал в гаража докато повечето пътници са спели. „Миризмата на изгоряла пластмаса ни накара да излезем навън” каза Сарандис.

Същото заяви и Рания Фиреу. „Замириса на дим в кабината. Облякохме се и излязохме навън” каза тя. „Има много дечица и възрастни хора. Стоим близо един до друг и се опитваме да се стоплим” подчерта тя.

 До 17:00 от кораба бяха изведени 149 пасажери.

Първата жертва от ферибота Норман Атлантик е гръцки гражданин. Както съобщи италианската брегова охрана, загиналият е Георгиос Дулис и е ранен смъртоносно при падане от аварийния изход в морето.

Според казаното от Никос Лангадианос, пресаташе на гръцката брегова охрана, мъжът е бил блокиран заедно с една жена на аварийната пързалка на кораба при опита им да излязат. Жената е откарана в болница в Бриндизи без опасност за живота й.

Категории: горящ кораб Норман Атлантик спасителна операция пасажери брегова охрана
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus