Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Надменен политик и лош финансов министър - с това ще запомнят читателите ни Янис Варуфакис

13 Юли 2015 / 12:07:48  GRReporter
957 прочитания

Политическият живот в Гърция беше белязан с две оставки през изминалата седмица. Едната от тях беше на вече бившия финансов министър Янис Варуфакис. Той се оттегли така, както и встъпи в длъжност - чрез публикация в личния си блог. Със своето противоречиво поведение той успя да раздели общественото мнение на две, вместо да го обедини, както се очаква във време на криза и изпитания за цяла Гърция. Изпитания не само политически, но преди всичко икономически и социални. В нашата анкета ви попитахме: "С какво ще запомните Янис Варуфакис?". Ето и анализа на резултатите.

За 42% от читателите на българската версия на GRReporter бившият финансов министър ще остане в историята с това, че в опита си да докаже теориите си, разруши гръцката икономика за пет месеца. 25% от далите своя вот ще го запомнят с надменното му поведение, арогантния поглед и предизвикателния стил на обличане. 18% са на мнение, че Варуфакис не е приключил с политическата си кариера и го очаква завръщане на бял кон в политиката. За 14% от гласувалите в анкетата ни Янис Варуфакис ще остане най-популярният и обичан финансов министър на Гърция. Като равносметка можем да отбележим, че за 67% от читателите ни Янис Варуфакис е оставил негативно впечатление и те няма да го запомнят с добро, докато за 32% той е положителен политически герой.

50% от гласувалите читатели в анкетата на английската ни страница виждат в бившия финансов министър човек, чийто икономически теории са нанесли вреда на гръцката икономика през петте месеца на неговото управление. За 21% от читателите Варуфакис остава най-обичаният и популярен финансов министър на Гърция. 15% предвиждат, че му предстои бляскаво завръщане на политическата сцена, а 13% ще го запомнят само с надменното му и арогантно поведение, както и с предизвикателния стил на обличане. Можем да отчетем, че у 63% от читателите Варуфакис не е оставил добри впечатления, докато 38% силно му симпатизират.

Най-голямо неодобрение Варуфакис събира от преките потърпевши от неговата политика -  читателите на гръцката ни страница. Цели 63% от читателите смятат, че действията на бившия министър са нанесли вреда на Гърция. 20% предричат триумфално завръщане в политиката. Едва 10% от читателите са на мнение, че Янис Варуфакис ще се запомни като най-обичания финансов министър на Гърция. Това е и най-ниският процент от трите анкети, получен за този отговор. Едва 7% не одобряват неговото поведение, отношение и начин на обличане. Явно за нашите гръцки читатели важи поговорката, че "не е важно как изглежда котката, а дали лови мишки".  Като обобщение на резултатите от анкетата на гръцката ни страница ще кажем, че сред тях е най-голямото неодобрение за Янис Варуфакис - общо 70%. Останалите 30% от гласувалите в анкетата читатели не само одобряват действията на бившия министър, но очакват неговото завръщане.

Общият извод от резултатите от трите анкети е, че по-голямата част от нашите читатели ще запомнят Янис Варифакис като неуспешен финансов министър с екстравагантно поведение и начин на обличане, докато малцинството го подкрепя и му предвижда бъдеща политическа кариера.

В последната ни анкета ви питаме: "Как оценявате предвидените в споразумението между Гърция и кредиторите мерки?" Обосновете вашето мнение в коментарите под анкетата, то е важно за нас!

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus