Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-доброто решение е временният GREXIT

30 Декември 2015 / 16:12:18  GRReporter
835 прочитания

Икономическото крило на германската Християндемократическа партия (CDU) отново критикува Гърция заради липса на желание за реформи и недостатъчно прилагане на условията, договорени с кредиторите. В свое изявление за немската информационна агенция dpa главният секретар на Икономическия съвет на CDU Волфганг Щайгер обвини Атина, че продължава да не спазва графика за реформите.

«Това е въпрос, който засяга европейската благонадеждност, за да не се провеждат постоянно преговори за нови отлагания или за ново орязване на дълга», подчертава Щайгер. «Гърция не бива да злоупотребява с аргумента, свързан с драматичната ситуация около бежанците, за да се отърве от реформите». За Волфганг Щайнгер, който е част от ръководството на Икономическия съвет на CDU, бизнес асоциация с 11 000 членове от цяла Германия и голямо влияние, става все по-ясно, че временното излизане на Гърция от еврозоната, т.е. един Grexit, какъвто искаше финансовият министър Волфганг Шойбле и мнозинството от притежателите на облигации, би било най-доброто решение.

«Най-накрая еврозоната има нужда от ясни правила за излизане на страни от общата валута, както и от процедура за обявяване на държавен фалит», подчертава Щайгер пред dpa. Той разкритикува и хода на приватизацията определяйки поставените условия като непродуктивни. «Оказа се непродуктивно това, че не бяха прехвърлени съответните компетенции на някоя институция в Брюксел. И по този въпрос Шойбле имаше право, когато искаше да бъде премахнат прекият достъп за гръцките политици». Германският християндемократ подчертава също така, че «Атина няма да се откаже от играта на криеница и ще продължи да си играе с кредиторите».

Трябва да припомним, че преди няколко дни Волфганг Щайгер разкритикува остро и паричната политика на Европейската централна банка и нейния ръководител Марио Драги заради мащабната програма за изкупуване на държавни облигации и нулевите лихви «без да бъдат попитани политиците, европейците и пазарите».

 

 

Категории: Grexit преговори кредитори дълг реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus