Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Народно единство, изровено от комунистическия нафталин

03 Септември 2015 / 14:09:06  GRReporter
1036 прочитания

Мария Спасова
    Две са причините журналистите и анализаторите да се занимаваме с личността на Панайотис Лафазанис. Ще успее ли отцепникът от СИРИЗА да убеди тези 62% от гърците, които гласуваха с НЕ на референдума през юли да подкрепят неговото НЕ (основаната от него партия Народно Единство) и да му поверят водеща роля в гръцкия политически театър. И второ, ако това се случи, доколко радикално ще бъде управлението му.
    Самият той не без доза основание се оплаква от враждебност от страна на европейското и световното обществено мнение. Този възрастен мъж с болшевишки вид и откровено назадничави възгледи в никакъв случай не предизвиква такъв международен медиен интерес, на който се радваше Янис Варуфакис, или дори самият Алексис Ципрас. И той като тях иска да промени Европа, да радикализира и събуди световната левица и да преобърне съществуващия световен ред, но тоталната липса на личен чар и на какъвто и да е тип модерност го обричат винаги да играе второстепенна роля.
 

   Социологическите проучвания са единодушни, че Панайотис Лафазанис и обединените около него болшевици ще спечелят около 4% на предстоящите избори и ще влязат в новия гръцки парламент. Те самите се определят като единствената опозиционна партия в него с “рационална и демократична” алтернатива на управление. За разлика от Нова демокрация, Потами, ПАСОК и “това, което остана от СИРИЗА” (изразът е на Лафазанис), които пак според него ще се обединят около политиките на Меморандумите и тяхното прилагане. И за разлика от Златна зора и комунистите, които са срещу Меморандумите, но нямат “рационална и демократична алтернатива на управление”.
    Лафазанис обявява, че за него валутата не е свещена крава. Няма да остане на всяка цена в Еврозоната, ако това ще означава продължаване на политиката на финансови и бюджетни ограничения. Но ако може да повиши заплатите и пенсиите, както и социалните разходи в бюджета вътре в Еврозоната, защо да се връща към драхмата. “Валутата сама по себе си не значи нищо. Неолиберална политика може да се провежда и с драхми. Ние сме против неолиберализма и ще изкореним всякаква негова проява в Гърция”, заканва се отцепникът от СИРИЗА.
 

   Той смята, че финансовата и бюджетната дисциплина са нанесли най-голямата вреда на гръцката икономика и затова обещава на избирателите си, че веднага ще анулира и трите споразумения с кредиторите, ще възстанови колективните трудови договори, ще спре всякаква приватизация, ще национализира банките и всички стратегически отрасли на гръцката икономика, като например енергетиката и телекомуникациите. Ще сложи край на данъчния оазис на богатите, ще въведе необлагаем минимум за доходите до 12 000 евро, веднага ще намали непосилната ставка от 23% за ДДС, ще анулира и спорния имотен данък, както и 23-процентовото ДДС върху частното образование.
    Откъде ще дойдат приходите в бюджета? “От една по-справедлива данъчна система, която ще преразпределя справедливо богатството на хората”. Панайотис Лафазанис обявява държавния дълг на Гърция за неморален и незаконен и обещава веднага да спре плащанията по обслужването му. “Дългът е неморален, защото от него се възползва само икономическият елит на Гърция, но не и народа”, е доводът му.
    В международен план Панайотис Лафазанис се обявява за многопластова политика в интерес на гръцкия народ и за сътрудничеството с всички народи по света. “Ние няма да гледаме на света с очите на Брюксел и Берлин”, обещава той и признава, че за неговото Народно Единство страните от BRICS са приоритет. Иска политика, която да е насочена към Средиземноморието, Балканите и Близкия изток. И тъй като сам се определя като “новата и различната партия в тези избори”, GRReporter го попита какво ново и различно можем да видим в балканската политика на Гърция при едно евентуално негово управление.
    “По отношение на спора за името на БЮРМ, ние сме за съставно име с географско определение”, отговори той. Точно такава е и позицията на всички останали гръцки партии, от които Лафазанис толкова настойчиво иска да се дистанцира. “Ние не можем да признаем независимостта на Косово”, беше другият му отговор, който също съвпада с позицията на всички гръцки правителства досега.
    Външната му политика ще бъде насочена категорично срещу НАТО и за изваждането на Гърция от Евро-атлантическия блок. С всички произтичащи от това последствия.    “Новата и различната партия” предлага на избирателите си болшевишка фразеология, утопичен икономически модел, отдавна доказал невъзможността си и доза познат балкански национализъм. Интересно каква част от гърците ще са съгласни с това.

Категории: Панайотис Лафазанис Народно единство излизане от Еврозоната анулиране на меморандумите връщане към драхмата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus