Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

НАТО поема контрола в Егейско море

11 Февруари 2016 / 14:02:24  GRReporter
1135 прочитания

Втора постоянна морска сила на НАТО (Standing Maritime Group 2) ще бъде изпратена „без никакво закъснение” в Егейско море, за да съдейства за управлението на бежанската криза на морската граница между Гърция и Турция.

Както съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, на нейните членове ще бъде възложено незабавно да започнат наблюдение на Егейско море с цел да прекъснат дейността на трафикантските мрежи. Турските и гръцките брегови охрани ще оперират само в териториалните води и въздушните пространства на страните си. Цялостната операция ще се ръководи от Германия със сътрудничеството на бреговите охрани на двете страни и европейската агенция за охрана на границите Frontex.

Задачата на силите на НАТО няма да бъде „да спира или отблъсква” лодките с бежанци, а „да събира важна информация и да наблюдава” с крайна цел да бъдат унищожени престъпните мрежи за трафик на хора, уточни Столтенберг.

Към момента Втората постоянна морска сила на НАТО разполага с три кораба, но голям брой страни-членки на алианса са изразили готовност да предоставят военноморски сили и следователно флотът се очаква да бъде увеличен много скоро.

Решението за намесата на НАТО в охраняването на Егейско море бе взето след официално искане за съдействие от страна на Германия, Турция и Гърция.

В изявления, които направи по-рано днес министърът на отбраната на САЩ Аш Картър подчерта, че намесата на Северноатлантическия алианс цели единствено да прекъсне дейността на трафикантските мрежи и няма друга насоченост.

„Съществува един престъпен синдикат, който експлоатира тези невинни хора в рамките на организирана операция за трафик. Предприемането на действия срещу него е най-големият резултат, който можем да постигнем от хуманитарна гледна точка”, посочи той.

„Сега е важно да предприемем бързи действия”, каза германският министър на отбраната Урсула фон дер Лаер, а американският ѝ колега подкрепи нейната позиция с думите, че Вашингтон споделя нуждата от бързи действия. „Животът и съдбата на много хора се намират под риск”, допълни Картър.

НАТО вече е разположило мащабни военни сили в региона на Източното Средиземноморие като подкрепа към Турция във връзка с руските операции в Сирия. Те включват самолети за координация и наблюдение AWACS, военни кораби и въздухоплавателни патрулни сили.  

Категории: НАТО Егейско море трафикантски мрежи Втора постоянна морска сила на НАТО Standing Maritime Group 2 гръцка и турска брегова охрана
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus