Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Националната банка на Гърция продаде турската Finansbank на Катар

22 Декември 2015 / 08:12:40  GRReporter
1080 прочитания

  Националната банка на Гърция реши да продаде акциите си в турската Finansbank на Националната банка на Катар. катарската финансова институция ще погаси дълговете на Finansbank на стойност 910 милиона долара и ще изплати на гръцката финансова институция 2 милиарда 750 милиона евро. Така окончателната цена на сделката се оформя на 3,5 милиарда евро, а Qatar National Bank ще контролира 99,81% от акциите на Finansbank.
    След тази продажба индексът на капитализацията на Националната банка на Гърция ще надхвърли 19%, което ще я превърне в най-добре капитализираната гръцка банка. Институцията придоби турската Finansbank преди десетина години, а решението на тогавашния президент на банката Такис Арапоглу за инвестиране  турския банков сектор се смята от специалистите за най-успешната гръцка банкова сделка въобще.

     С продажбата на Finansbank Националната банка на Гърция на практика се лишава от най-доходоносното си дъщерна банка и се свива в параметрите си от преди 2004-2005 година. Решението очевидно не е било лесно, след като Управителният съвет на банката е заседавал вчера повече от 5 часа. Освен Катар и турската Garanti Bank беше представила оферта, но Управителният съвет предпочете арабския партньор. Сделката ще приключи до два-три месеца, тъй като се чака и одобрението от страна на турските надзорни органи.
Катар се опитваше да придобие Finansbank  още от 2012, но без успех. Предишното управление на Националната банка на Гърция не даваше и дума да се издума за продажба на 100% от акциите, а дискутираше продажбата на 20 до 25 на сто от тях. условие, което не удоволетворяваше катарските инвеститори.
“Радвам се, че новият собственик на Finansbank има дългосрочен интерес в турския банков сектор и ще продължи да развива и подсилва Finansbank”, заяви изпълнителният директор на националната банка на Гърция Леонидас Франгиадакис.

Категории: Qatar National Bank Националната банка на Гърция Finansbank продажба турски банков сектор индекс на капитализация гръцки банки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus