Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Не може да има меморандум без МВФ

09 Януари 2016 / 13:01:02  GRReporter
632 прочитания

Председателят на Eurogroup Йерун Дайселблум изказа категоричното си мнение относно участието на МВФ в третата гръцка програма. Той подчерта, че не може да има меморандум без присъствието на МВФ и изпрати по този начин ясно послание до Атина. Повод за това са няколкократни изявления на гръцкия премиер относно това дали МВФ ще продължи да участва в меморандума и след 30 март. В същото време, европейски чиновници като Клаус Реглинг, управляващ директор на Европейския механизъм за стабилност, твърдят, че ролята на МВФ е по-скоро консултантска и че той не е вече толкова важен кредитор.

Гръцката страна предпочита МВФ да излезе от програмата заради високите лихви по кредитите му, както и заради твърдата позиция на Фонда по различните теми за преговори.

Запитан за ролята на МВФ, Дайселблум отбеляза, че в момента Фондът може да не е официално замесен, но на практика е. Според него, МВФ има намерение да се върне в програмата активно, ако бъдат изпълнени поставените от него искания – като сериозна реформа на пенсионната система и гарантиране устойчивостта на дълга.

„МВФ има намерение да се върне в програмата не само като технически консултант, но и да участва във финансирането”, заяви Дайселблум. Успоредно с това, той отбеляза, че първата оценка на програмата ще продължи месеци, а не седмици, както и че гръцкото предложение за пенсионната реформа ще бъде разгледано първо на ниво институции, а след това ще го разгледат министрите на финансите на еврозоната. 

Изявленията си Дайселблум направи на пресконференция в Амстердам по повод поемането на председателството на ЕС от страна на Холандия.

Холандският министър на финансите заяви, че реформата на пенсионната система е предпоставка за завършването на първата оценка. Оценката ще обхваща много теми, по които трябва да има договореност между гръцкото правителство и институциите. Предстоят трудни преговори и за продажбата на ипотечните и потребителските кредити на специални фондове.

Ако оценката приключи с положителен резултат, това ще доведе до превеждане на следващите траншове от заема, подчерта Дайселблум и припомни, че след като приключи тази процедура, ще се обсъжда и облекчаване на дълга.

„Трябва да сме реалисти. Аз бих искал да ускоря процедурата, но, за съжаление, нямам възможност. Бих искал да побързаме, но не можем, говорим за месеци, а не за седмици”, добави той. Гръцкото правителство има желание оценката да започне в средата на януари и да приключи до края на февруари.

Що се отнася до рекапитализацията на банките, Дайселблум заяви, че фактът, че са били необходими 20 милиарда по-малко от първоначалните оценки, означава, че ще бъде намалена и крайната сума от 86 милиарда евро, предвидена от третия меморандум.

Категории: Йерун Дайселблум МВФ оценка меморандум Eurogroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus