Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Спешни мерки за живота на затворниците

12 Ноември 2008 / 14:11:08  GRReporter
1552 прочитания

Продължава гладната стачка на затворниците, които желаят подобрение на условията в затворите с медицинско и болнично обслужване, обучение и творчески занимания, премахване на затворите за малолетни, прилагане на мярката за временно задържане и наказание на служителите на затворите, които упражняват насилие върху задържаните. Централният научен съвет на затворите (ЦНСЗ) по време на второто си заседание с председател главния секретар на министерството на правосъдието Константинос Глецос, направи пакет от предложения, които бяха представени на министър Хадзигакис. Те включват:


- Да може да бъде изплатено с пари, ограничението на свободата, което е наложено за срок от максимум пет години.


- Затворниците за дребни престъпления да бъдат освобождавани, след като са излежали 1/5 от наказанието при двугодишна присъда и 1/3 от наказанието при присъда по-голяма от две години.


- За осъдените за притежание на наркотици да важи излежаването на 3/5 от наказанието, за да бъдат освобождавани, с изключение на онези, които са осъдени за търговия на наркотици.


- Най-горната граница за временно задържане да бъде ограничена до 12 месеца, а не 18 както важи в момента, с изключение на престъпленията, за които се предвижда осъждане от 20 години или доживотен затвор. В тези случаи срокът на временно задържане може да бъде увеличен с още шест месеца.


- Отпуската на затворниците да бъде увеличена с още един ден (от пет на шест дни), освен двата дни, които се отпускат за пътуване. Така, годишната отпуска на затворниците ще бъде увеличена от 36 на 48 дни.


- Да бъде предвидено в закона освобождение при условия, че става дума за слепи, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност и от туберкулоза.


 


Министърът на правосъдието Сотирис Хадзигакис благодари на членовете на ЦНСЗ за това, че са се занимали с проучването на проблемите по задържането и престоя в затвора и заяви, че ще направи всичко възможно, за да изпълни предложенията. Той незабавно даде нареждане да бъде включена в проектозакона за Съдебномедицинската служба Европейската директива 757/2004, според която се определят съвременните рамки за наказанията в случаите за наркотици.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus