Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Продължава драмата в гръцките затвори

13 Ноември 2008 / 14:11:27  GRReporter
3855 прочитания

             Драматично продължава да е положението в гръцките затвори, чиито обитатели вече втора седмица продължават гладната си стачка. Снощи броят на гладуващите затворници вече достигна 5850. Както grreporter.info многократно ви информира, те протестират срещу препълнените затвори, издевателствата на персонала в тях и крайно лошите санитарно-хигиенни условия.  Протестът е подкрепен от много правозащитни организации, между които Гръцкият адвокатски съюз и Амнести Интернешънъл.


Стачкуващите отказват да приемат не само храна, но и вода и това има много негативни последствия за здравето им. Публична тайна е, че около половината от затворниците употребяват наркотици и внезапният отказ от тях действа шоково на тялото им. Вчера първите пострадали стачници от 5 затвори бяха откарани в болница. Отчаянието им е толкова голямо, че жените от затворите в градовете Трикала и Амфиса буквално зашиха устните си, за да не приемат храна.


Затворниците протестират срещу препълнените затвори в Гърция, които поемат до 7500 осъдени, а в момента в тях лежат над 13 000 души. Това води до такова занижаване на санитарно-хигиенните условия, което правозащитните организации характеризират като унизително за човешкото достойнство. Сред исканията им са -  възможност за заплащане на наказанието, ако то е до 5 години, за намаляване на минималния срок, след който те ще могат да бъдат освобождавани, за подобряване на условията в затворническите лечебници. Министърът на правосъдието Сотирис Xадзигакис вече се ангажира до края на седмицата да внесе законопроект, според който осъдените на наказания до 5 години ще бъдат освобождавани след като излежат 1/5 от наказанието си, а осъдените за трафик на наркотици – след излежаването на 3/5 от наказанието си. Ще се намали и минималният срок за предварително задържане от 18 на 12 месеца. Тези мерки ще доведат до незабавното освобождаване на 1500 затворници.


             В момента над 160 наши сънародници излежават присъди в гръцки затвори. Най-често те са осъждани за трафик на хора и за кражби, около 20 души са осъдените за търговия с наркотици. След приемането на България в Европейския съюз стана възможно при определени условия те да излежават присъдите си в България. Българският консул в Атина Васил Митровски съобщи за Би Ти Ви, че само през тази година 15 наши сънародници са прехвърлени в български затвори, включително и такива с доживотни присъди.  Ако затворник иска да бъде преместен в български затвор, той трябва да подаде молба до българското или гръцкото министерство на правосъдието. Двете ведомства заедно проучват случая му и решават дали и кога може да бъде преместен в български затвор.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus