Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гладуващите затворници станаха повече от 7 000

19 Ноември 2008 / 10:11:35  GRReporter
1526 прочитания

            Гладуващите гръцки затворници станаха повече от 7 000, съобщиха от неправителствената организация „Инициатива за правата на затворниците”. Вече трета седмица излежаващите присъди протестират срещу средновековните условия в гръцките затвори, където понятието хигиена не съществува, а мизерията е унизителна за човешкото достойнство. Повече от половината затворници не се хранят, много от тях отказват да пият вода, което още по-бързо влошава здравословното им състояние. Във вторник вечерта трима стачкуващи от солунския затвор „Диавата”, двама мъже и една жена, бяха откарани в болницата „Папагеоргиу”, но според директора на болницата няма опастност за живота им.


            В последните три-четири дни расте и броят на надзирателите, които се присъединяват към гладната стачка на затворниците. Пак според „Инициатива за правата на затворниците” десетки надзиратели от различни затвори в страната също са обявили гладна стачка. Снощи неправителствената организация организира демонстрация в подкрепа на стачкуващите пред атинския затвор „Коридалос”. Демонстрантите обикаляха стените на затвора и крещяха лозунги в подкрепа на стачкуващите. От решетките на килиите струпалите се затворници им отговаряха и палеха дрехи и хартия в знак на благодарност.


            Днес най-после се очаква да влезе в парламента проектозаконът за реформата на затворите, който се очаква да доведе до благоприятно развитие на положението на две трети от осъдените за търговия с наркотици в гръцките затвори. Осъдените до 2 години ще имат право да искат освобождаване след излежаване на 1/5 от наказанието, а тези, осъдени за срок по-голям от 2 години – след излежаването на 1/3 от наказанието. За осъдените до 5 години затвор ще има възможност за освобождаване срещу парична гаранция, която се равнява на три евро за ден и само в определени случаи на едно евро на ден.  

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus