Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Българи пренасяли иракчани в сакове

26 Ноември 2008 / 10:11:41  GRReporter
1441 прочитания

            Вестник „Пелопонисос” публикува на първата си страница ужасяващ репортаж за канал за нелегален трафик на имигранти от Ирак за Италия, в който първостепенна роля играят две български семейства и няколко служители на гръцката брегова охрана. Шокиращи снимки показват иракчаните опаковани в спортни сакове да чакат търпеливо в багажниците на колите на двете български семейства, за да бъдат натоварени на ферибот от Патра до Италия.


            Двете български семейства са арестувани и по случая се води разследване. Заедно с тях са арестувани още трима служители на гръцката брегова охрана и двама собственици на транспортни компании, също гърци. Според вестник „Пелопонес” полицията издирва още трима служители на бреговата охрана, които също имали дял в сделката. Говорител на полицията съобщи, че става дума за голяма операция, може би най-голямата, която гръцката полиция е провеждала досега за разкриване на каналите на нелегалния трафик с хора. Очаква се общо арестуваните да надхвърлят 20. Сред тях освен българи и гърци, има и албанци, турци и румънци. "Ролята" на гръцките служители от бреговата охрана била да си "затварят очите" и да не преглеждат вътрешността на автомобилите, които пренасяли иракчани, но и пакистанци и афганистанци. Първоначалната цена за "превоз" на човек била 1200 евро, но когато проверките станали по-строги и мизата се вдигнала, цената се увеличила 3 пъти.


            Град Патра е своеобразен „център” на нелегалната имиграция поради географското си положение и многото транспортни връзки с чужди страни и най-вече близостта й с Италия. В града има над 2000 нелегални имигранти, дрипави, гладни и болни, които само очакват удобен случай, за да се прехвърлят в страна от западна Европа. Вчера в присъствието на трима прокурори от Атина полицията направи десетки обиски на частни къщи в Патра, които са се превърнали в един вид „агенции” за уреждане на имигранти от Азия и северна Африка. Нелегалният трафик на имигранти в Патра е много доходоносен бизнес, има повече от 10-годишна история, добре организирана мрежа и „съдействие” от страна на органите на властта.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus