Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Ден на протести

18 Декември 2008 / 10:12:45  GRReporter
1599 прочитания

            Ден на протести в Атина и цяла Гърция се очертава да бъде четвърътк, 18 декември с три основни линии на мотивация. Профсъюзите стачкуват от 11,30 часа до края на работния ден срещу бюджета и икономическата политика на правителството, медицинският персонал в държавните болници стачкува през всичките 24 часа за по-големи заплати и повече назначения, а учениците и студентите се събират на общогръцки протест в центъра на Атина в памет на загиналия от полицейски куршум Александрос Григоропулос.


            Синдикатите се събират пред парламента днес в знак на протест срещу бюджета за 2009 година, който според тях води до намаляване на доходите и на разходите за образование и здравеопазване, предвижда нови приватизационни сделки и несправедливо данъчно облагане. Профсъюзите обвиняват правителството, че е решило да гласува бюджета в неделя, 21 декември, неработен ден, така че да няма големи демонстрации в центъра на Атина. Стачката се подкрепя и от авиодиспечерите, които няма да работят от 12,00 до 15,00 часа, което означава, че атинското летище „Елефтериос Венизелос” няма да приема кацащи самолети и няма да дава разрешения за излитане в продължение на 3 часа.


            24-часова стачка на медицинския персонал в чяла Гърция и 6-часова в столицата Атина ще разтърси болничните заведения днес, които ще обслужват само спешни случаи. Медицинските работници стачкуват за по-големи разходи за здравеопазването от държавния бюджет, повече нови назначения, по-големи заплати и обявяване на професиите им за опасни и вредни за здравето. Те също така искат 5-дневна работна седмица, само 1 нощно дежурство на седмица и минимум 12 часа почивка след нощното дежурство.


            За 12 пореден ден продължават ученическите и студентските бунтове в памет на загиналия от полицейски куршум 16-годишен ученик. Днес се провеждат две демонстрации в центъра на Атина, за утре, петък е предвидена и една обща със синдикатите. В Солун днес ще има голям концерт на ученически и студентски състави. Как ще продължат протестите по време на празниците и през новата година ще стане ясно утре, когато трите най-големи студентски и ученически организации ще заседават, за да изяснят плановете си. Така или иначе всички степени на държавното образование в Гърция са парализирани като броят на окупираните училища вече е 700, а на окупираните университети над 100.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus