Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Провал на преговорите между фермерите и правителството

27 Януари 2009 / 16:01:58  GRReporter
1857 прочитания

Гръцките фермери отхвърлиха предложената от правителството помощ от 620 милиона евро и остават на блокадите по пътищата за неопределено време. Българското искане за транзитен коридор през Гърция, което бе направено и в Европейската комисия и в гръцкото външно министерство остана без отговор от страна на Атина.

Без успех завърши снощната среща на министъра на аграрното развитие Сотирис Хадзигакис с представители на стачкуващите фермери като и двете страни изглеждат неотстъпчиви в позициите си. Селските стопани характеризираха пакета от мерки на правителството като будещ съжаление и се оттеглиха от срещата с изявлението, че засилват блокадите по гръцките пътища. Министърът заяви, че всички техни претенции за компенсации са удоволетворени, но правителството не може да им гарантира минимални доходи, тъй като това противоречи на законодателството на Европейския съюз.

Ето и компенсациите, които правителството предлага на земеделците:

-                           производителите на памук ще получат по 45 евро на декар при големи щети и 25 евро на декар при по-малки щети;

-                           производителите на царевица ще получат по 25 евро на декар за големи щети и по 20 евро на декар за по-малки щети, а на всички проивеодители се осигурява субсидия от 5,50 евро на декар и ще им бъде върнат данъка върху горивото;

-                           производителите на жито ще получат съответно по 12 и по 7 евро компенсации на декар за различните видове щети и субсидия от 3 евро на декар за всички, както и връщане на данъка върху горивата;

-                           производителите на зехтин ще получат по 30 цента на литър.

Въпреки тези компенсации селяните ще останат по пътищата. През нощта остана отворен граничният пункт при Евзони на границата с Македония. Промахон остава затворен, където днес се очаква обща демонстрация на гръцките и българските земеделци. За кратко през нощта се отвори граничният пункт Илинден-Ексохи, докато пунктът Капитан Петко Войвода остана затворен. Пунктът Кипи-Ипсала на границата с Турция също е блокиран. Магистралата Атина-Солун е затворена на много места, както и магистралата Хания-Ираклио на остров Крит. Днес по обед фермерите от Пелопонес, които от вчера се присъединиха към протеста и не участваха в преговорите също ще имат среща с министъра. От вчера е затворен и пътя Атина-Патра в областта на Коринт.

Без отговор от гръцка страна остана и българското искане за транзитно отваряне на един от трите гранични пункта между България и Гърция. Искането бе депозирано в Европейската комисия в Брюксел и бе връчено в гръцкото външно министерство от посланика ни в Атина Андрей Караславов. До снощи късно вечерта нямаше официален отговор от гръцка страна. Външният министър Дора Бакояни призна, че Гърция е наясно с проблемите, които стачката причинява в България и се надява за скорошното им решение.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus