Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Кипърец ще лежи в тайландски затвор за обида на краля

11 Февруари 2009 / 12:02:48  GRReporter
1396 прочитания

Съдът на Тайланд осъди 41-годишния Харис Николаидис на три години затвор, което е най-леката присъда за подобно провинение, съобщава вестник „Елевтерос типос”. Обидата на монархията може да доведе до 15-годишна присъда в Тайланд, защото там 81-годишният крал Бумибол Адулядей-Рама IХ се възприема като полубожество.


Харис Николаидис е журналист от кипърски произход, но живее в Австралия, където неговите родители са емигрирали преди години. През август 2008 г. г-н Николаидис се връща при приятелката си в Тайланд. Там той е преподавал английска филология в университета през 2003-2005 г. Още на летището той бил задържан, след като миналата пролет била издадена заповед за залавянето му.


Властите на Банкок преценили, че Николаидис е нанесъл обида на краля в книгата си, която е публикувал през 2005 г. Неговата „грешка” била един параграф, който съдържа романът му „Като наистина”, който е излезнал в 50 екземпляра и е продал едва седем. В този параграф се разказва за скандалния любовен живот на един измислен принц. Съдебните власти на Тайланд решили, че Николаидис визира принца-престолонаследник на трона на Банкок.


 „Чувствам се като Алиса в страната на чудесата. Мисля, че всичко това е един кошмар и ще се събудя в един момент и всички вие ще сте изчезнали” заяви Харис Николаидис, когато чу присъдата си. Неговият брат Фотис, който го е посещавал в килията разказва, че Харис спял на пода върху едно одеало в килия с още деветдесет души. Някои от тях били болни от туберкулоза, а един умрял от болки молейки се да му бъдат дадени лекарства.


Един от върховните тайландски академици - 76-годишният социолог Сулак Сивараска, се обърна с молба към министър-председателя на Тайланд да бъде отменен законът, въз основа на който е осъден Николаидис. За освобождаванто на Николаидис е поета световна кампания със събиране на подписи, която продължава по интернет.


Телевизионен репортаж на Ройтерс за случая на Харис Николаидис можете да видите тук: http://www.youtube.com/watch?v=ZBnYtXvFgXM


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus