Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Албанка организирала дръзкото бягство от затвора

24 Февруари 2009 / 16:02:45  GRReporter
2110 прочитания

            Гръцката полиция в издирва руса жена, най-вероятно албанка, на възраст 35-40 години, дългогодишна спътница на Алкет Ризай и ключов член на бандата му, която го измъкна с хеликоптер от затвора „Коридалос”. В неделя около 15,30 часа двамата най-строгоохранявани затворници в Гърция Василис Палеокостас и албанецът Алкет Ризай избягаха зрелищно от килиите си и направиха за смях полицията в страната. Органите на реда твърдят, че знаят идентичността на жената, която според тях е играла важна роля и в отвличането на корабния магнат Периклис Панагопулос. Въпреки 100-процентовото мобилизиране на полицията, бегълците и ловките им съучастници все още са неуловими.


            Източник, цитиран от „Елефтерос типос” твърди, че жената най-вероятно е същата, която е забелязана от свидетели да наблюдава къщата на Панагопулос няколко дни преди отвличането му. Същият източник определя Ризай като много важна фигура при още едно отвличане – това на солунския предприемач Георгиос Милонас и като човек, свързан не само с обикновени криминални престъпления, но и с терористични организации. „Ризай има връзки с много хора и е особено ценен. Той е мозъкът зад отвличанията и кражбите, чрез които е организирано това скъпо бягство”, казва анонимният източник.


            Жената била добре позната клиентка на компанията Interjet, тъй като два пъти преди бягството наемала хеликоптер за Арахова. Представила се с името „Александрова”. В деня на бягството се появила заедно със „съпруга си”, който представила с името „Цингас”. След като излетяли двойката заплашила пилота с ръчна граната и го принудила да се приземи в „Коридалос”, откъдето взели двамата затворници и продължили за предградието Капандрити, където хеликоптерът се приземил и затворниците изоставили пилота вързан и с качулка на главата.


Вчера министърът на правосъдието Никос Дендиас призна, че бягството не е могло да бъде осъществено без помощ отвътре. И той имаше предвид не само помощ от други затворници, а помощ от униформени, от надзиратели. Иначе не може да се обясни как Алкет Ризай е имал мобилен телефон и джобно ножче, с което заплашил охраната. Много гръцки медии твърдят, че на 18 януари в затвора „Коридалос” се е получило анонимно телефонно обаждане, което е предупредили за предстоящото бягство на Палеокостас, но никой не му обърнал внимание.


            Полицията издирва престъпниците и в градовете Лариса, Трикала и Янина, но вярва, че те все още са в Атина, тъй като Василис Палеокостас не би рискувал повторно да попадне на полицейска засада.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus