Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

„С пари и съучастници всички могат да избягат от затвора”

28 Февруари 2009 / 13:02:47  GRReporter
1389 прочитания

Според най-пресни сведения полицията е знаела, че Василис Палеокостас и Алкет Ризай подготвят своето бягство и въпреки това не успя да го предотврати. Съществува версия двамата да се крият в покрайнините на Атина, а Ризай да планира своето бягство в чужбина или по-точно към родината си - Албания.


Най-вероятно те изчакват в убежище около града да отмине шума около бягството им, за да могат след това да се придвижат по-лесно другаде. 15 екипа от специални части на полицията започнаха операция за откриването на престъпниците из планинските региони в Централна Гърция, които Василис Палеокостас познава като дланта на ръката си.


Като ключова фигура в бягството се счита и албанецът Панайотис Папас, съучастник на Ризай, който е участвал в планирането на първото бягство на двамата престъпници и все още не е намерен и арестуван.


От разузнавателните служби се надяват, че светлина върху случая ще хвърли списъка с обаждания, който ще бъде изведен от мобилните телефни, които бяха иззети от къщите или килиите на хора, които са обвинени като съучастници в организирането на първото бягство.  


Под микроскопа на полицаите ще преминат и видеозаписите от камерите в затвора, които са поставени, за да следят коридорите между килиите на двамата престъпници до двора, където са се разхождали. Не е изключено Ризай, който има харакеристика като особено опасен и жесток престъпник, да повтори това, което е направил малко след първото бягство – да убие човек.


За своите стари авери Костас Самарас, който е известен с бягствата си от гръцките затвори, коментира, че: „С пари и съучастници всеки може да избяга! Палеокостас и Ризай нямаха голям избор за начин на бягство поради строгите мерки в затвора Коридало. Това е най-безболезненият начин да избяга някой от Коридало.”  Самарас допълни, че „на чиста глава и с наблюдателност всичко става при каквито и да било мерки за сигурност.” Като гледа развитието на събитията по телевизията, Самарас коментира, че „едно таково бягство може да се организира и без помощ отвътре в затвора” .


През 1992 г. Костас Самарас заедно с братята Палеокостас обират клон на Националната банка на Гърция в Каламбака и вземат 125 млн. драхми. Полицията се забавя при преследването, защото спира, за да събира банкнотите от 5 000 драхми, които престъпниците изхвърлят.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus