Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Ново терористично нападение срещу офис на Сити банк

09 Март 2009 / 15:03:34  GRReporter
1294 прочитания

          Тази нощ около 3,00 часа избухна бомба в близост до клона на Сити банк в атинския квартал Филотеи. Няма пострадали граждани, нанесени са материални щети на сградата и са изгорели две леки коли, паркирани пред нея. Бомбата била поставена в задната част на банковия клон и била взривена от разстояние чрез кабел дълъг около 30 метра.


          Районът около банката е отцепен от мощни полицейски сили. Отряд сапьори оглеждат мястото на взрива, за да възстановят точно начина, по който той е заработил и евентуално да хванат следите на тези, които са го извършили. Гръцката полиция издирва лек автомобил с регистрационни номера ZNT 8973, който според свидетели има връзка с нападението. Според оценките на полицаите, обаче, номерата най-вероятно са фалшиви или крадени.


          Засега експертите са категорични, че става дума за терористично нападение, затова и разследването на случая е поето от Службата за борба с тероризма. Това е второто нападение срещу офис на Сити банк в Атина за по-малко от месец. В средата на февруари полицията успя да обезвреди голямо количество експлозиви, скрити в автомобил, паркиран в гаража на централния клон на Сити банк в квартал Кифизия. Тогава отговорност за атентата пое Сектата на революционерите.


До момента нито една организация не е поела отговорността за експлозията в клона на Ситибанк във Филотеи. Гръцката полиция обаче припомня, че терористите от Революционна борба използваха взрив с кабел през 2004 година при нападението срещу автобус на силите за борба с масовите безредици в квартал Руф.


През деня още две банки станаха жертви на нападения – една в центъра на Атина и една в квартала Неос Козмос. Почти едновременно групи от по 20-тина анархисти с маски и качулки разбиха с камъни и пръти клон на Националната банка на Гърция в центъра на столицата и клон на банка Proton в Неос Козмос. Пред очите на ужасените служители те изпочупили прозорците и всичко, което им се изпречило на пътя, след което избягали.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus