Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Фатален петък за гръцката полиция

14 Март 2009 / 11:03:56  GRReporter
1372 прочитания

          Фатален петък регистрира гръцката полиция с три сериозни инциденти в Атина и един в Солун. Вандали вилняха днес в центъра на Атина и на Солун и предизвикаха материални щети за милиони евро, по случайност без да наранят някого. 24-годишен младеж обра банка и се скри в склад, обкръжен от полицията, която успя да го арестува след операция, продължила повече от 5 часа. Полицай стреля по собственик на кафене на централната улица Адриану под Акропола, за щастие раненият е без опасност за живота.


Над 40 младежи се появиха днес около обяд в централния атински квартал Колонаки въоръжени с дървени прътове, железни лостове и камъни и започнаха да чупят всичко, което виждат пред себе си. Според очевидци те се събрали на площад Дексамени и се разделили на малки групи преди да тръгнат по съседните улички. Пострадаха витрини на магазини и банкови офиси, прозорци и огледала на паркирани автомобили. Oсобено безжалостни бяха към луксозните коли. След себе си младежите оставиха освен погрома и един манифест за освобождаването на техен сподвижник-анархист, арестуван за банков обир. Пак според очевидци те се скрили в Юридическия факултет, откъдето по-късно се сляли със студентите и се измъкнали безнаказано. Полицията пристигна на мястото на вандалския погром поне десет минути, след като младежите изчезнаха. Малко по-рано на подобен епизод станаха свидетели и обитателите на центъра в Солун. Пак въоръжени с прътове, лостове и камъни млади анархисти изпочупиха банка, банков автомат и супермаркет, пак за щастие да няма ранени и пострадали хора.


Пак по обяд 24-годишен младеж от Казахстан обра клон на Милениум банк в Пирея. Служители на банката и клиенти го подгонили и той се скрил в съседен склад, където дошла полицията и го обсадила. С посредничеството на психолог полицията преговаря с него в продължение на часове, за да го убеди да се предаде, което и стана малко след 19,00 часа. При ареста се оказа, че младежът използвал фалшив пистолет при обира на банката, но ръчната граната, която държал в ръката си била истинска. Днес задържаният ще се яви на разпит при прокурора.


И още един инцидент по обяд в центъра на Атина, точно под Акропола. Полицай простреля по лични причини собственик на кафене на улица Адриану, може би най-оживената и туристическа улица в Атина. Раненият бил откаран от сина си в болница с огнестрелна рана в рамото, но без опасност за живота. Четити часа по-късно полицаят-стрелец сам се предаде на органите на реда.


          Междувременно днес Държавният департамент за втори път за по-малко от два месеца препоръча на американските граждани да избягват да се движат в района на атинските площади Омония и Екзархия от 9 часа вечерта до разсъмване поради ширещите се прояви на хулиганство, политическо насилие и тероризъм.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus