Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Сър Ян Блеър ще реформира гръцката полиция

17 Март 2009 / 08:03:05  GRReporter
1343 прочитания

            Бившият директор на градската полиция в Лондон сър Ян Блеър поема реформирането на гръцката полиция. Пристигането му в Атина е въпрос на дни, официално е назначен за технически съветник в министерството на вътрешните работи. Британският топ-полицай придоби световна слава по време на  разследването на атентатите в лондонското метро през лятото на 2005 година, а също и на убийството на бразилеца Жан Чарлз де Менезес, който бе застрелян по погрешка от британски полицай. Сър Блеър бе директор на градската полиция в Лондон в продължение на три и половина години и се оттегли от поста си през декември 2008 след разногласия с кмета на града Борис Джонсън.


            От гръцката полиция не крият, че са се ориентирали към британския модел за справяне с тероризма и уличното хулиганство, а екип на британския Скотланд Ярд вече е в Атина и активно работи с гръцките си колеги. Вече се пристъпва към създаването на отряди за бързо реагиране, те ще бъдат 30 на брой, всеки един ще се състои от по 12 полицаи, снабдени с микробуси и мотори, за да могат да се придвижват бързо. Работи се и дългосрочно, за усвояването на цялостния британски модел, който се основава на 4 принципа – предвиждане, преследване, защита, подготовка.


            По-конкретно предвиждането означава събиране и обработване на информация от различни източници за намеренията на терористите или хулиганите. Преследването е слабото място на гръцката полиция и затова незабавно се пристъпва към въвеждането на британския модел за отряди за бързо реагиране. Защитата се съсредоточава върху традиционни за терористите и хулиганите цели като посолства, банки, министерства, но и върху публични лица, за които по някакъв начин се е създало отрицателно обществено настроение.Най-дългосрочна за постигане е подготовката, която означава създаването на опитни професионалисти, внедряването на съвременни технологии в работата на полицая и също разработването на източници вътре в средите на терористите и хулиганите.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus