Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Бунт в женския затвор в Тива

23 Март 2009 / 11:03:15  GRReporter
3265 прочитания

            До късно снощи продължиха размириците в женския затвор в Тива, предизвикани от загадъчната смърт на 41-годишната Катерина Гулиони, която бе намерена мъртва в каютата си, докато я прехвърляли от затвора в Тива в затвор в Неаполи на остров Крит. Катерина Гулиони излежаваше ефективна присъда от 6 години затвор за търговия с 20 грама хероин. Беше известна сред затворническите и правозащитните среди с борбата си за защита на правата на жените-затворнички и най-вече за подобряването на условията в женските затвори и за премахването на задължителния гинекологичен преглед при влизането в затвора.


            Според министерството на правосъдието жената е издъхнала от сърдечен удар. Според правозащитни организации тя е била намерена с ръце вързани отзад и с кръв по лицето. Цял ден вчера съкилийничките на Катерина Гулиони останаха извън килиите си и запалиха чаршафите си с настояването да се разследва смъртта на Катерина. Извън затвора Инициативата за правата на затворниците организира протестно шествие с над 60 мотори под строгата охрана на полицията и противопожарната охрана. Представители на организацията искаха да се срещнат и разговарят с разбунтувалите се затворнички, но министърът на правосъдието Никос Дендиас не позволи срещата.


            В затвора обаче отиде главният секретар на правосъдното министерство Атанасиос Андреулакос, който се ангажира ведомството му да предложи мерки за подобряването на медицинското и санитарното обслужване на излежаващите наказание жени, а също и за отмяната на гинекологичните прегледи при влизането в затвора. Късно вечерта обстановката в женския затвор в Тива се успокои.


В събота бунт имаше и в затвора в град Хания на остров Крит, където при 118 легла наказание излежават 154 души. Бунтът на затворниците беше подкрепен и от анархисти, които демонстрираха пред сградата на затвора.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus