Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Христодулос на смъртно легло

10 Октомври 2007 / 09:10:36  GRReporter
2938 прочитания

            Състоянието на Архиепископа на Атина и цяла Гърция Христодулос продължава да е критично, въпреки че тази нощ той бе преместен от реанимацията в частната си стая в болницата Джаксън Мемориал в Маями, САЩ. Това съобщи лекуващият му лекар Андреас Тзакис. В понеделник Христодулос бе подложен на неуспешен опит за трансплантация на черен дроб. Трансплантацията бе анулирана на операционната маса, след като хирурзите установили множество метастази в коремната кухина. През юли архиепископът бе опериран в Атина от рак на черния дроб и дебелото черво. Тогава доктор Андреас Тзакис, който е едно от най-утвърдените имена в света в областта на трансплантациите на черен дроб специално пристигна в гръцката столица, за да прегледа Христодулос и предложи присаждането като единственото кардинално решение на заболяването на архиепископа.


Още тогава световни величия в хирургията и онкологията оспориха решението му с аргумента, че присаждането не е ефективна терапия, когато ракът е създал разсейки, както в случая на Христодулос – в дебелото черво. Тзакис обаче се наложи и пациентът му го последва в Маями, където близо три месеца чакаше за подходящ донор. След неприятното развитие в понеделник решението на Тзакис е атакувано от много страни. Атински лекари обвиняват американския си колега, че решението за трансплантация може да струва живота на Христодулос. Откритите метастази са с малки размери и най-вероятно са се образували именно в трите месеца докато архиепископът е чакал за подходящ донор. Онколози твърдят, че ако химиотерапията е започнала веднага след операцията през юли, тяхното развитие с много голяма доза сигурност би могло да бъде спряно.


Междувременно в църковните среди се заговори за наследник на Христодулос. „Досега не беше морално да говорим за наследник. Но от момента, в който знаем, че Христодулос е неизлечимо болен, е време да поставим този въпрос”, заяви митрополитът на Закинтос Хрисостомос. Вчера за първи път в отсъствието на Христодулос заседава Светият синод на Гръцката православна църква, но официално не е започната процедура за избор на нов архиепископ.


Самият Христодулос е изявил желание да се завърне в Атина, където да бъде подложен на химиотерапия. Прибирането му в гръцката столица ще може да се осъществи след около месец, според лекуващия лекар Андреас Тзакис.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus