Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Ще назначават имигранти в гръцката полиция

27 Март 2009 / 11:03:30  GRReporter
1300 прочитания

            Гръцката полиция сериозно обсъжда възможността да започне да наема имигранти с цел да намали броя на престъпленията, извършвани от чужденци или насочени срещу чужденци, съобщава вестник „Елефтерос типос”. Целта е да се създаде специална група за действие, която да събира информация и да се движи в престъпни кръгове, които в момента са недостъпни за гръцките полицаи. Подобна практика съществува във Великобритания, САЩ и Австрия и дава много добри резултати. Това бил един от съветите на експертите на Скотланд Ярд, които съветват гръцката полиция в борбата й с тероризма. В подкрепа на идеята се изказал и дипломатическия съветник на гръцкия премиер Костас Бициос.


            Дълго време въпросът за наемане на чужденци в гръцката полиция бе табу. От 2005 година той започва да се промъква тук таме по конференции и обсъждания. Но данните, които съобщава бившият директор на лондонската полиция и настоящ консултант на гръцкото министерство на вътрешните работи сър Ян Блеър са красноречиви: „През 2001-2002 малко над 5 на сто от полицаите в Лондон бяха имигранти. През 2007-2008 година този процент е 21 на сто. В същото време расовите престъпления в Лондон намаляха с 14 на сто. В момента в Скотланд Ярд работят 1200 имигранти, като целта е до 2010 година техният брой да е пет пъти по-голям”.


            „Поне един чужденец полицай във всяко полицейско управление” е лозунгът, който наскоро издигна и виенската полиция. Най-дълга история тази практика има в САЩ, където 46 000 полицаи са родени извън границите на Щатите. Това е 6 на сто от всички американски полицейски сили. В Ню Йорк една трета от полицаите са чужденци. В гръцката полиция обаче това едва ли ще може да се случи скоро. Експертите са категорични, че наемането на афганистанци и пакистанци би решило много проблеми, свързани с престъпността в Атина. Това обаче може да стане само, ако те имат гръцко гражданство, защото иначе противоречи на конституцията на страната. А засега афганистанци и пакистанци с гръцко гражданство няма.


            В същото време престъпността в гръцката столица расте като геометрична прогресия. Само за март на територията й са станали 8 убийства. За сравнение за същия период от време в Лондон са станали 10 убийства, при положение, че градът има 7,7 милиона жители – т.е. почти два пъти повече от Атина. Само за първите 2 месеца на 2009 година в Атина са станали 28 убийства или опити за убийства, срещу 17 за същия период на миналата година.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus