Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Обща стачка днес в Гърция

02 Април 2009 / 09:04:44  GRReporter
586 прочитания

            24-часова обща стачка обявиха днес, 2 април двата най-големи гръцки синдикати на работещите в държавния и в частния сектор. Като начало днес придвижването както в столицата Атина, такаи в цялата страна ще е трудно, тъй като стачкува общественият транспорт. По-конкретно, автобусите и тролейте стачкуват от началото на смяната до 8 часа сутринта и от 10 вечерта до края на смяната. Метрото и електрическият влак стачкуват от началото на смяната до 9 сутринта и от 9 вечерта до края на смяната. За 24 часч ще спрат в Атина трамваите и влаковете, които свързват предградията на гръцката столица. 


            От 5 часа сутринта до 8 сутринта и от 10 часа вечерта до полунощ няма да работят експресните автобуси, които свързват Атина с международното летище "Елефтериос Венизелос". Проблеми има и със самолетните връзки, тъй като авиодиспечерите ще стачкуват ефективно 4 часа от 12,00 до 16,00. Заради стачката им авиокомпаниите анулираха над 200 вътрешни и външни полети, много излитания и качания ще стават със закъснение. Тези, които ще пътуват със самолети днес от и за Атина е препоръчително да се свържат предварително с авиокомпанията, за която имат билети. 


            В 24-часовата стачка участват и журналистите. Днес няма новини и актуални предавания нито по телевизиите, нито по радиата в Гърция, а утре нито един вестник няма да излезе. Съюзът на гръцките журналисти не признава електронните новинарски сайтове за официални медии и не приема работещите в тях за свои членове, като по този начин им причинява огромни проблеми с трудовото законодателство и със социалните осигуровки. Въпреки това електронните медии също се включиха в стачката. Изключение прави само новинарският сайт zougla.gr, който няма да излъчва никакви други новини, но ще отрази на живо протестните шествия в центъра на Атина. 


            Две протестни шествия в 10,30 и в 11,00 часа се организират днес в Атина. Синдикатите смятат, че със стачката ще изразят протеста си срещу масовите уволнения, срещу влошаването на трудово-правните взаимоотношения и срещу промените в пенсионното осигуряване.


 


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus