Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Умерен оптимизъм и предпазливи надежди след срещата на Г-20 в Лондон

05 Април 2009 / 15:04:03  GRReporter
699 прочитания

 Стоил Топалов


            Dow Jones завърши седмицата с ръст от 5.8% и достигна 8017.5 пункта - като се качи над 8000 пункта за първи път от края на януари.  Лондонският FTSE 100 затвори на 4029 пункта, или с ръст от 4.9%. В Япония, Nikkei записа ръст от едва 1.2%,  като затвори на 8749 пункта. В Атина, генералният индекс на борсата също записа ръст от 5.3%, след като затвори търговията на 1754.6 пункта.


 


            Като цяло март бе добър месец за борсите, като повечето големи индекси записаха ръст от 10% или повече проценти, с Dow Jones като първенец, с растеж от над 20%. Позитивни стъпки за възстановяване на световната икономика взеха лидерите от Г-20 в Лондон тази седмица, след като решиха да похарчат $1 трилион за да избавят света от рецесия. Също така ще се увеличи и бюджетът на Международния Валутен Фонд. Това директно ще облагодетелства страни от централна и източна Европа като Унгария и Румъния, които вече получават помощи от Фонда, тъй като икономическата криза обезцени валутите им. Въпреки лошите данни за безработицата в Съединените Щати, стигнала до 8.5% за първи път от 25 години насам, новините от Г-20 стимулираха стабилен растеж на борсите.


 


            В Гърция вниманието е насочено върху финансовия министър, който се очаква да обяви стъпките на правителството за намаляване на бюджетния дефицит, както и бе препоръчано от Европейската Комисия. През юни Комисията ща разгледа доклад с детайлите по тези стъпки, за да реши дали гръцкото правителство ще успее да се справи с задачата да свали бюджетния дефицит под 3% от БВП до края на 2010. Това изглежда все по-невероятно и тази седмица ни даде още две причини да мислим така.


            Първо, стана ясно че бюджетният дефицит за 2008-ма година ще надхвърли 4.5% - много над първоначалните прогнози за 3.7%. Второ, за да облекчи потребителя правителството реши да намали с 50% данъка при регистрирането на нов или внесен автомобил. Облекчението включва камиони до 3.5 тона, мотоциклети и коли, и ще влезе в действие в понеделник 6-ти април. С намаляването на този данък правителството се лишава от приходи, които биха помогнали за намаляването на бюджетния дефицит.


 


            Общо взето, новините от тази седмица продължават една тенденция започната от средата на март. Продължаваме да наблюдаваме подобрения и растеж на световните борси, които дават увереност на инвеститорите. В същото време сме свидетели и на лоши новини за реалната икономика, с големи дефицити в световен мащаб, песимистични очаквания за растеж насветовния БВП и неочаквано големи безработици.  


 


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus