Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Борсите в очакване на резултатите за първите 3 месеца на 2009

13 Април 2009 / 09:04:37  GRReporter
644 прочитания

Стоил Топалов


      Световните борси продължиха възхода си и тази седмица и дадоха повод на правителства от цял свят, водени от американския президент Барак Обама, да обявят, че най-лошото е свършило и от тук нататък има големи надежди световната икономика да се възстанови до края на годината.


      В Щатите, Dow Jones затвори на 8083 пунтка, или 0.66% ръст за седмицата. Японският Nikkei също регистрира ръст от близо 0.60%. В Лондон обаче, положението не беше толкова розово, след като FTSE 100 падна с 1.5% тази седмица, и затвори малко под бариерата от 4000 пункта, която беше преборил миналата седмица. В Атина, генералният индекс на борсата затвори на 1881 пункта, и така с 7.3% продължи своя уникален ръст, започнал от 1474 пункта преди около месец.


      Следващите няколко седмици ще са много важни за борсите, след като много от най-големите международни компании ще обявяват резултатите от първото тримесечие на 2009. През януари, точно лошите годишни резултати на компании като Intel и Time Warner хвърлиха борсите във вертикален спад. Intel обявява резултатите си на 14ти април, а General Electric и Citigroup на 17ти.


      В Гърция, правителството обяви че за 2008-ма година около 15,300 фирми не са платили редовни данъци, което е струвало 20 милиарда евро на държавата. Тази сума включва и 15,500 частни лица. По-рано този месец, правителството предложи промени в закона, за да се намали тази бройка, с надеждата че приходите ще помогнат да се намали бюджетният дефицит и така да се спази препоръката на Европейската Комисия за намаляване на дефицита под 3% от БВП.


      Тази седмица излязоха и данните за автомобилния пазар за първото тримесечие на тази година, които показват спад от над 40%. На първо място в продажбите продължават да са Toyota с 1582 продадени автомобили, но дори и това е спад с 25.8% от миналата година.


Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus