Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Как са измервали времето древните елини

13 Април 2009 / 12:04:27  GRReporter
2654 прочитания

Противно на съвременните схващания за измерване на годишното време и приложението на календара, древните елини не са използвали един общогръцки годишен календар.


Полисите в древна Гърция са използвали лунно-слънчев календар и са вмъквали определени месеци. Календарът е подсигурявал, според Платон, че се спазва „реда” за извършването на церемониите по различните култове и празнуването в определени сезони на годината.


Според археоложката София Кравариту, доктор на науките по религиозна антропология към Парижкия Университет Сорбона, организирането на религиозното и политическото всекидневие в Древна Гърция има два характерни параметри:  1. Различията при имената на месеците в различните градове, съществуването на голям брой местни празници, които са свързани с култа към местни герои и събития, които като се празнуват всяка година подчертават особеностите на всеки град и общност.
  2. Постоянните промени и вмъкването на нови дадености в зависимост от всеки исторически период. Към това се прибавят и неподлежащите на правила нови събития в нормалния поток на времето, които се налагат от социалните и политическите промени.

Например, елините са приели лунно-слънчевия календар, но през няколко години прибавят 13- месец, който взима името на предишния с добавка към името на „втори”, за да изравнят 12-те лунни месеца с една слънчева година или с един пълен цикъл на сезоните.


Познати са около 130 местни наименования на месеците, но едно и също име може да се използва за различни месеци в различните градове. Например през 5 в.пр.Хр. атическият месец Елафиволион (март/април) е съответствал на спартанския Артемисий, но месец Артемисий на остров Дилос е съответствал на месец Мунихионас в област Атика (април/май).


Понякога събитията се губели във времето, защото в началото на историята на всяка общност годишното празнуване или отменянето на празнуването на дадено събитие допринасяли за запазването или за загубването на историческата памет за него при местните населения.


Например, когато селищата на остров Миконос без намесата на чужда сила се обединили в коалиция през 2 в.пр.Хр., те не сменили имената на месеците и не променили местните култове на герои, които запазвали историческата памет на тези племенно различни помежду си градове.


Но когато тиранинът Дионис от Сиракуза през 4 в.пр. Хр. завзел сикелийския тогава остров Наксос, сменил йонийските имена на месеците на дорийски и променил името на града на Тавромений, като така се опитал да пренасочи историческата памет.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus