Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Уникални скулптури на Аполон и Артемида открити на остров Крит

27 Януари 2016 / 13:01:19  GRReporter
978 прочитания

Археолозите, които работят в района на древния град Аптера край Ханя на остров Крит откриха уникални скулптури на Аполон и Артемида.

Те са малки по размери и обединени в скулптурна композиция с височина от 0,54 метра с и 0,35 метра без постамента. Скулптурата на древногръцката богиня на лова и покровителка на Аптера Артемида е изработена от бронз, а тази на бога на слънцето и неин брат Аполон – от мрамор.

Фигурата на богинята е открита в особено добро състояние, като са запазени изцяло и нейните крайници. Била е поставена върху изкусно изработена бронзова основа във формата на кутия са принасяне на дарове. Артемида е представена облечена в къса диагонална туника, а краката ѝ са в поза на готовност за стрелба с лък. Впечатлително добре е запазен допълнително добавеният материал с бял цвят, използван за да се изобрази ирисът на очите ѝ.

Скулптурата на Аполон е по-скромна и контрастира на богато представената богиня – покровителка на града. Въпреки това и тя е много добре изработена, а червената окраска в основите ѝ е запазена.

Скулптурите са поставени върху малък терасиран каменен постамент, върху който са закрепени с метода на изливане на втечнено олово.

Предполага се, че те са били внесени от художествени центрове извън Крит, за да бъдат поставени в стенна ниша и да представляват домашно светилище в жилище от римската епоха.

Според първоначалните преценки скулптурите са създадени между втората половина на 1-ви и началото на 2-ри в. сл. Х.

Категории: История археология древен град Аптера остров Крит скулптури на Артемида и Аполон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus