Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

За гърците Великден е най-значимият православен празник

17 Април 2009 / 11:04:11  GRReporter
711 прочитания

            За гърците Великден е най-големият православен празник, като 83,2 на сто от тях вярват, че отбелязването му е много важно за поддържането на гръцката национална идентичност. Това показва проучване на общественото мнение на Kapa Research, в което са били анкетирани 2089 души. Едва обаче една трета от анкетираните – 29,7 на сто признават, че посещават религиозните служби по време на Страстната и Светлата седмица. 36,6 признават, че ходят на църква само в събота вечер и то само, за да чуят „Христос Воскресе”, а 31 на сто изслушват чялата служба в събота вечер. 7 процента признават, че въобще не ходят на църква.


            По-различно е положението когато се стига до Великденските пости, които както се знае са най-продължителните и най-строгите християнски пости. Едва 17,6 на сто от вярващите в Гърция постят през всичките дни от Сирни заговезни до Великден. 49,9 на сто постят само през Страстната седмица, а 8,3 на сто постят само на Рапети петък. 22,7 на сто си признават, че въобще не постят.


            Разбира се, и кризата намира място в проучването на Kapa Research. 56,7 на сто от гърците ще похарчат тази година по-малко пари за празничната трапеза, за развлечения и подаръци в сравнение с миналата година. 37,9 на сто казват, че ще отделят същите средства за празника, а 5,2 на сто даже ще бъдат по-разточителни. 54,6 на сто отговарят, че ще си останат вкъщи за празника, 35,6 ще заминат по родните си места и само 9,2 на сто ще пътуват някъде за празника.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus