Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция разпалва страстта към изучаването на език

17 Април 2009 / 17:04:18  GRReporter
1072 прочитания

«It sounds greek to me», казват англичаните, но както изглежда за много хора по цял свят гръцкият вече не звучи като „китайски”. Кои са тези разпалени почитатели на гръцки език? «Омагьосаха ме цветовете на остров Алонисос, хареса ми, че гърците са открити и общителни» казва 40-годишната Вероник от Франция. «Разбрах, че в Гърция мога да създам приятелства» споделя 48-годишният Герхард от  Австрия. Списъкът на учениците всяка година расте, а според учителите всички, които започват да учат гръцки стават по-спокойни: «Западняците стават по-отворени, а арабите по-малко консервативни» отбелязва Катерина Захаридау от Дубай.


«Всеки септември пристигат от плажовете по гръцките острови почернели и с интерес да научат езика» казва за вестник «Катимерини» Алкистис Фоти, учителка по гръцки в Австрия. «Изглежда, че древногръцката цивилизация не ги вълнува много. Интересува ги да общуват, когато ходят на почивка» разказва младата учителка, която преподава гръцки език от 2004 г. в Залцбург. «Много австрийци планират да прекарат старините си на някой остров в Егейско море» споделя учителката. «Те не пропускат да ми се оплачат от нефункциониращите болници, от липсата на добър транспорт и от скъпотията... Мен като учителка ме натъжава факта, че техните въпроси за Гърция са свързани единствено с дзадзикито и сиртакито» подчертава г-ца Фоти.


«Зная много езици, защото трябваше да ги науча. Но гръцкият го научих за собствено удоволствие» разказва 40-годишната французойка Вероник Филипо, която учи гръцки от осем години в Отдела по образование към Министерство на образованието в Париж. Във Франция има най-много центрове за изучаване на гръцки език зарадо филелинската култура на страната. «Имаме 280 ученици на възраст от 18 до 70 години. И тъй като уроците са безплатни, имаме и много хора, които са записани в списъци за чакащи» обяснява учителката Теодора Емануилиду. Мотивите на французите да научат гръцки са много: «Повечето са влюбени в Гърция и в гърците. Някои имат гръцки произход, други са студенти, които искат да научат по-рядък език» продължава г-ва Емануилиду. Вероник е започнала да учи езика след третото си пътуване в страната. «Въпреки че не разбирах езика, чувствах, че в Гърция мога по-лесно да се сприятеля, което в родината ми се струваше много сложно. В първите години си мечтаех да се преместя в Гърция. После разбрах, че това ще си остане мечта» казва с разочарование Вероник, «но посещавам страната по три пъти в годината».


«През 1997 г. една студентка родена в окупираната територия на Кипър събра подписи, за да започнем да преподваме гръцки език» спомня си преподавателката по гръцки език в Университета на Босфора в Истанбул г-жа Хриси Сидиропулу. «Атмосферата в началото беше магическа. Пред младите турци се откриваше тази възможност за първи път. Затова всички бяха ентусиазирани и любопитни. За съжаление в Турция нямаме център откъдето да получат кетап, но затова пък отиват в Гърция, където минават през образователни програми и получават диплома.»


«Като родители, които отглеждат децата си в чужбина, се притеснявахме дали ще научат добре гръцки език» признава си Дафни Сакопулу. «Но благодарение на подкрепата на Центъра по гръцки език от 2007 г. съществува Hellenic Council Dubai, който е официален център за изучаване на езика.» Интересът е голям – вече съществуват 14 класа за деца и възрастни и 9 учители. «Освен децата от смесени бракове, класовете ни са мултикултурни – представителни за тукашното общество.» коментира учителката Катерина Захариаду. «Западняците ни се възхищават заради древната култура и знаят много научни понятия, които произлизат от гръцкия език, а арабите ни считат за приятели. » Георгия е италианка, която е женена за грък: «Нямам страст към чуждите езици, но гръцкият ме омагьоса. Това е един много богат език, и е много интересен език за всички латиноезични хора. Аз научих корена на много италиански думи чрез гръцкия!»

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus