Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Благодатният огън ще бъде посрещнат с почести като за държавен лидер

18 Април 2009 / 12:04:38  GRReporter
825 прочитания

Още от ранни зори вярващите пристъпиха прага на храмовете, за да присъстват на сутрешната литургията, а вчера вечерта участваха потопени в мълчание на традиционните шествия със свещи по случай на Разпети петък.  


Огънят от Божи гроб в Йерусалим ще бъде пренесен в Атина с правителствения самолет „Ебраеър”, а не със специален полет на самолетната компания „Олимпик”, както се процедираше през последните години. Впоследствие ще бъде прелети с помощта на „Олимпик” до почти всички църковни епархии.


В самолета, който е тръгнал сутринта и ще се върне в 18:30 ч. на летището „Елевтериос Венизелос”, ще пътуват заместник министърът на външните работи Теодорос Касимис като правителствен представител, екзархът на Божи гроб архимандрит Дамианос, представител на Архиепископа на Атина Йеронимос, митрополитът на Мантиния Александрос и представители на парламентарните партии.


Церемонията по предаването на огъня ще се извърши на обед в Храма на Възкресение Христово в Йерусалим от Патриарха на Йерусалим Теофил в присъствието на представители на всички православни църкви.


По случай на пристигането на Благодатния огън е подготвена церемония по посрещането му и ще бъде отдадени почести като за държавен лидер. След това Благодатният огън ще бъде пренесен до митрополиите в страната със 17 планирани полета на „Олимпик”. Компанията специално си е направила програма на полетите, а с полет за град Александрия в Египет, огънят ще бъде предаден на Патриаршията в Александрия.


Благодатният огън ще стигне до Лариса с военен самолет, а до отдалечените острови Кеа, Сирос, Патмос, Липсус и Лерос пламъкът ще пътува с военни хеликоптери.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus