Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Безработицата стигна 9.4%, още 50,000 заплашени с уволнение ако туристическия сектор не живне

21 Април 2009 / 13:04:55  GRReporter
745 прочитания

            Във вторник 14ти Април, гръцката министерка на труда Фани Пали-Петралия заяви че безработицата в Гърция е 9.5% или около 470 хиляди души. Това е ръст с близо процент от декември 2008. Според министерката, най-жестоко ударените сектори са туризмът и строителството. В същото време, Нова Демокрация обяви план да се инвестират 2.5 милиарда евро в програми за намаляване на безработицата, като се започне с увеличаване на заемите към туристочески оператори.


 


            Според вестник Файненшъл Таймс, гръцките хотелиери ще трябва да предлагат намаления от обема на 15% или 20% за да се конкурират с страни като Турция и Хърватия които са предпочитани по време на рецесия. Финансовият всекидневник цитира президента на хотелиерите от западен Крит, който твърди че колегите му предлагат намаление от 40% за да осигурят клиентела за лятото. Голям спад на туристи се очаква от двата най-голями клиенти на гръцката туристическа индустрия – Германия и Великобритания, които са в дълбока рецесия.


 


            Това обаче не личи да безпокои инвеститорите, и индексът на гръцката борса продължи растежа си, затваряйки миналата седмица (понеделник не беше работен ден) с ръст от 4.8%, което доведе борсата до близо 2000 пункта. Припомняме че само преди около два месеца, индексът удари дъно на 1469 пункта.


 


            По света, Dow Jones затрвори миналата седмица на 8140 пукнта - плюс от 1.8%. Това обаче не продължи дълго след като лоши финансови резултати за първото тримесечие на 2009та оплашиха инвеститорите и индексът бързо падна с 3.5% и затвори на 7841 пукнта. Сред стотиците компании които ще обявяват резултати тази седмица са големи имена като Microsoft, Boeing, Coca-Cola, McDonalds, и Bank of America. Същата съдба имаше и лондонският FTSE 100 който затвори миналата седмица с ръст от 3%, но го коригира вчера с спад от около 2.6%.


 


            С нетърпение се очаква как ще се търгува на Атинската борса, след като днес индекса търгуваше на загуба от около 4.11%. На Нова Демокрация й трябват добри новини. Нейното правителство губи с около 4% от ПАСОК във повечето политически проучвания.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus