Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Вътрешният дълг и официално стана 5%

22 Април 2009 / 11:04:35  GRReporter
735 прочитания

                Днес се очаква Статистическата служба на Европейския съюз официално да обяви преоценения гръцки вътрешен дълг, който вече и официално става 5 на сто от Брутния вътреяен продукт на страната. Официалното изискване на Еврозоната е той да не надвишава 3%. На практика преоценката на вътрешния дълг и оформянето му на 5% означава още по-строги рестрикции за държавните разходи и по-строга политика на приходите от страна на гръцкото правителство. С последните непопулярни мерки, които екипът на Костас Караманлис обяви, той си гарантира приходи от 1,8 милиарда евро. При така оформената се ситуация с вътрешния дълг необходимите приходи са 5 милиарда евро.


                Европейската комисия оцени мерките на гръцкото правителство недостатъчни и временни и предвиди, че дългът ще се задържи около 5 на сто и през 2009 година. Някои анализатори обаче предвиждат, че дългът ще продължава да расте и може да се оформи дори около 7 на сто. Те също така предвиждат, че колкото и да е ясно, че са необходими спешни мерки за заздравяване на икономиката правителството на Костас Караманлис няма да ги предприеме преди изборите за европейски парламент през юни. През месец май се очакват новите прогнози на Европейската комисия за хода на европейската икономика, които в частта си за Гърция ще бъдат много неблагоприятни – ръст на БВП около 0% и дълг за 2009 около 5%.


                Междувременно в статия, озаглавена “Егейска мъгла” списание Economist анализира гръцката икономика и предвижда спад в туристическия поток за 2009 година мевду 15 и 20 на сто. “В продължение на 15 години гърците поддържаха ръст на БВП около 4% и това ги направи разточителни и без желание за икономии”, твърди изданието.Според списанието основен проблем пред гръцката икономика е осъвременяването на системата на здравеопазването и пенсионната реформа.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus