Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

3,2 млрд. евро за „обезщетяване” от икономическата криза

23 Април 2009 / 11:04:21  GRReporter
629 прочитания

Общо 3,2 млрд. евро – от държавни и европейски фондове, ще отпусне Министерство на заетостта, за да подкрепи пазара на труда и най-вече строителния и туристическия сектор.


Министърката на заетостта Фани Петралия отбеляза, че програмите касаят общо 1 333 000 работещи и безработни, които ще имат възможността да се квалифицират и преквалифицират или да участват в програми за подкрепа на социално слабите групи.


Програмите, които е предвидило Министерството на заетостта включват:


- Защита на служителите с намалени работни часове. Става дума за малки и средни фирми, които са наложили намалено работно време на служителите си в рамките на приетите разпоредби. Програмата ще покрие нуждите на 8 000 служители и е с бюджет от 50 млн. евро.


- Подкрепа на засегнатите сектори. Става дума за строителния сектор и туризма, където се очаква кризата да се усети най-силно. В строителния сектор ще бъдат дадени на търг от Организацията за работническите жилища 2 692 жилища и ще се реализират програми с бюджет от 90 млн. евро, в които ще се включат 7 000 служители. В сектора на туризма ще бъдат реализирани програми за квалификация на 3500 служители, а на хотелските фирми, които задържат същия брой работещи като миналата година за месеците април и май, вместо да бъдат отпуснати социални помощи за сезонни безработни ще се изплаща на служителите помощ за заетост. Счита се, безработните в сектора ще достигнат 50 000, които ще могат да се възползват от тази програма, която е с бюджет от 50 млн. евро. Освен това тази година ще бъде увеличен с 44% броя на картите за социален туризъм.


- За вътрешнофирмена квалификация на малките и средни фирми ще бъдат отпуснати 250 000 млн. евро, които бъдат разпределени на 75 000 служители.


- Финансира се и създаването на нови работни места в частната и държавната сфера за 60 000 безработни като ще се следва принципа на превръщането на социалните помощи в помощи за работа. Т.е. фирмите ще бъдат финансирани със суми, които ще са равни на сумата за социални помощи. Тези суми ще се дават при сключването на всеки договор за работа, като работещият ще получава заплата и ще има здравна осигуровка. За тази цел са отпуснати 309 млн. евро.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus