Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Губят до десет години живот от нехайство

23 Април 2009 / 18:04:17  GRReporter
829 прочитания

Най-важните фактори, които са опасни за здравето са лошото хранене, пушенето, липсата на физически упражнения и стреса. Хората, които се хранят здравословно, не пушат, спортуват редовно и могат да управляват ситуациите, които им причиняват стрес, печелят средно десет години повече живот, отбеляза проф. Янис Тундас – преподавател по социална медицина, който е разработил програма за превантивна медицина.


Според данни от проучване проведено в цяла Гърция от Центъра за изследване на здравните служби към Атинския Университет «Hellas Health I», 34,5% от мъжете и 44,7% от жените заявяват, че не са физически активни, а 40% от гърците са пушачи. По-точно 49,9% от мъжете и 30,8% от жените пушат всеки ден.


Също така, гърците консумират повече от допустимото червено месо и сладки, а са извадили от списъка на хранителните си продукти пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците и рибите, в резултат на което начинът им на хранене се намира на светлинни години разстояние от принципите на хранене на средиземноморската диета.


Към тези данни, трябва да се прибави и фактът, че 56% от жените никога не са си правили тест за рак на гърдата, а 46,2% от жените на възраст между 50 и 69 години не са си правили тест през последните три години.


Повече от 70% от жените на възраст преди менопауза не са си правили тест за костната плътност, който е необходим за навременната диагноза на остеопорозата. От друга страна, 69% от мъжете на възраст 45-54 години и 45% от мъжете на възраст над 65 години не са си правили преглед за навременно диагностициране на рак на простатата.


Много хора дори не знаят, че страдат от хронични болести като високо кръвно, захарен диабет и др. 25% от гърците имат високо кръвно, а от тях 10% са без диагноза, 9% не се лекуват, 66% не се лекуват достатъчно и само 15% следват правилната терапия.


Същият феномен се среща и при болните от захарен диабет. Отчита се, че от 900 000 гърци, които страдат от диабет, 400 000 не се лекуват, а само 250 000 са правилно насочени и следват терапия. И така, гърците „печелят” по-малко години живот в сравнение с останалите европейци, тъй като нехаят относно най-опасните фактори, които вредят на здравето, но и не си правят необходимите прегледи, за да установят опасността.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus