Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Старт на проекти по обществено-частни партньорства

24 Април 2009 / 13:04:19  GRReporter
778 прочитания

Министерство на икономиката и на финансите се подготвя да предприеме мерки срещу щетите, които се очаква да нанесе кризата в частния сектор. Една от тези мерки е увеличението на бюджета за обществено-частните партньорства за тази година на 1,7 до 2 млрд. долара. Миналата година за тези дългосрочни общи ангажименти между обществения и частния сектор, са били отпуснати 1,3 млрд. долара. Тази инициатива на министерството ще балансира големият спад в инвеститорската активност в частния сектор.


В модела на обществено-частните партньорства, общественият и частният сектор добиват права на собственост и съвместна отговорност в предоставянето на качествени услуги. Частният сектор поема изпълнението на инфраструктурни проекти, които се изпълняват от обществения сектор, като строенето на болници, училища, затвори, пътища и тунели.


В тази рамка Министерството на икономиката и финансите на Гърция  подписа първия такъв договор за конструкцията на шест пожарни станции на стойност от 25,4 млн. долара. Работата по пожарните станции в Солун, Калабрита, Яница, Александруполи, Верия, Гаргалианус и Левкада ще започне веднага щом бъдат издадени необходимите разрешителни. Пожарните се очаква да бъдат завършени през 2011 г.


След подписването на договора, министърът на икономиката и финансите Янис Папатанасиу заяви: „Навлизаме в последната фаза от осъществяването на планираното преди четири години. Това е първият договор от 52 предвидени проекта, които ще бъдат изпълнени по обществено-частните партньорства и са на обща стойност 5,7 млрд. евро. Чрез тези проекти ще бъдат изпълнени 327 програми за икономическо развитие, които акцентират върху социалната, икономическата и политическата среда на дадено населено място. До момента са проведени 15 конкурса с бюджет от 1,5 млрд. евро, а за 2009 г. всеки месец ще бъде обявяван поне по един конкурс на месец.”


Министърът на финансите отбеляза и големия принос на Европейската Инвестиционна Банка от участието й във финансирането на първия проект по обществено-частните партньорства, тъй като е подсигурила добри условия за кредитиране на приемника на поръчката. „Участието на Европейската Инвестиционна Банка също така потвърждава, че процедурите, които следваме по реализирането на проектите по обществено-частните партньорства са според международната практика” допълни г-н Папатанасиу.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus