Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

След Бургас-Александруполис идва и Комотини-Димитровград

25 Април 2009 / 16:04:35  GRReporter
1033 прочитания

                Петролопроводът Бургас-Александруполис ни занимава повече от 15 години и все още не е построен. Един нов проект обаче е на път да го изпревари. Става дума за нов газопровод, който ще свързва градовете Комотини и Димитровград, ще има дължина между 120 и 125 километра, изграждането му ще струва 45 милиона евро и ще се финансира от Европейския съюз. Решението за него бе взето по време на енергийния форум, който се проведе в петък в София.  В рамките на форума България и Гърция подписаха Меморандум за енергийно сътрудничество, част от който е и строителството на новия газопровод.


                Съоръжението ще бъде свързано с вече изграждащия се газопровод между Турция, Гърция и Италия за пренос на азърбейджански газ и ще бъде двупосочен – ще може както да снабдява, така и да получава газ в двете посоки. „Осигуряването на енергийната сигурност безспорно се очерта като едно от най-големите предизвикателства на съвременната епоха”, заяви в речта си пред енергийния форум в София гръцкият премиер Костас Караманлис. Той говори и за петролопровода Бургас-Александруполис, който според него щял да бъде завършен през 2012 година и ще пренася по 50 милиона тона суров петрол годишно. Целта на петролопровода е да освободи част от трафика на танкери през Босфора.


                Костас Караманлис също съобщи, че Гърция възнамерява да увеличи доставките на втечнен природен газ от Алжир, които в момента се съхраняват в специално хранилище на остров Ревитуса край Атина.


Междувременно гръцкият министър на развитието Костис Хадзидакис опроверга българския президент Георги Първанов като заяви пред вестник "Имерисия", че в енергийната стратегия на Гърция до 2020 година не се предвижда разработване на ядрени енергийни източници. По-рано през седмицата в интервю за вестник "Нафтемборики" президентът Гоерги Първанов заяви, че моментът е много подходящ за активно сътрудничество между България и Гърция в областта на ядрената енергетика.


Източник от енергийните среди на Гърция заяви пред grreporter.info, че наистина Гърция обмисля инвестиции в ядрената енергетика, но в ядрената енергетика на България и по-конкретно в строителството на АЕЦ Белене. Гръцката страна следяла внимателно инвеститорското текучество в ядрената централа и внимателно проучва възможността за инвестиции, не на държавно ниво, разбира се. Като най-вероятен гръцки инвеститор в Белене източникът посочи компанията ДЕПА.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus