Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция се барикадира срещу свинския грип

27 Април 2009 / 14:04:15  GRReporter
763 прочитания

Спешно заседание за опасността от свински грип в Гърция се проведе в министерствата на здравеопазването и на аграрното развитие. Експертите отчетоха, че засега Гърция не е изложена на опасността от епидемия от свински грип, но предприеха мерки ситуацията в страната да се наблюдава и отчита на всеки 24 часа. В създадената извънредна група по свинския грип влизат и учени от института Пастьор и от Националния център за борба със заразните заболявания. Групата поддържа постоянна връзка със Световната здравна организация, с Европейския и Американския център по епидемиологични изследвания, както и със Световния ветеринарен център.            „Трябва да отбележим, че европейският и съответно гръцкият щам на вируса на свинския грип H1N1 е изолиран в Европа през 1973 година и няма връзка с новия щам на вируса, който се появи в Мексико и САЩ, не се предава върху човека и не представлява никаква опасност за европейското и за гръцкото свиневъдство”, се казва в официалното съобщение след приключването на заседанието.            Въпреки това президентът на Извънредната група за свинския грип Панос Евстатиу призова гърците да се въздържат от пътуване в Мексико. Гръцкото посолство в страната съобщи, че броят на гръцките туристи, които в момента се намират там е нищожен. Министерствата на здравеопазването и на външните работи обявиха, че ще изпратят лекарства и медикаменти за персонала на гръцкото посолство в Мексики и за гърците, които живеят там. Въпреки засиления контрол по летищата Панос Евстатиу окачестви като положителен и факта, че няма директна връзка Атина-Мексико.Междувременно властите в Мексико пптвърдиха, че жертвите на свинския грип до момента са 103, 400 души са приети в болница със симптоми на свински грип, а още 1600 са със съмнения за заболяването. Американските власти потвърдиха два нови случая на свински грип в Канзас, което прави броят на жертвите в САЩ 11. Нова Зеландия обяви, че група младежи, които са се върнали от екскурзия в Мексико са със симптоми на новия грип.Световната здравна организация характеризира бума на свинския грип в Северна Америка като „заплаха за общественото здраве от международна степен”. Симптомите му са висока температура, умора, отвръщение от храна, кашлица и болки в гърлото. Вирусът H1N1 е вилнял за последен път през 1918 година по времето на епидемията на Испанския грип и тогава отне живота на 50 милиона души.


Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, който в момента е на посещение в Атина обяви, че свиква среща на министрите на здравеопазването на ЕС за готовността за справяне с опасността от смъртоносния вирус.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus