Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Започна нова война за млякото

27 Април 2009 / 12:04:04  GRReporter
1033 прочитания

На «червено» ще излезе конкуренцията на пазара на пастьоризирано мляко в следващите дни, след като Vivartia АД взе решение да продава млякото „Делта” за 1 евро като намали цената му с цели 35 цента. Тази цена ще важи за супермаркетите, а в мини-маркетите ще се продава за 1,20 евро вместо за 1,58, както беше до миналия четвъртък. Това ще докара конкуренцията на някои компании да се превърне в борба за оцеляване.

Преди няколко седмици, в резултат на кризата, която се развихри и на пазара на млякото, Vivartia АД изпрати официално писмо до производителите на мляко в Източна Македония и Тракия, с което ги информира, че в най-скоро време ще спре да изкупува продукта им. Последваха протести от тяхна страна и миналия четвъртък Министерство на развитието заяви, че Vivartia АД трябва да отмени решението си и сътрудничеството ще продължи. Това ще струва на фирмата над 30 млн. евро годишно, според източници на вестник „Вима”. Решението, което взе Vivartia АД да се оттегли от зоната за производство на мляко в Източна Македония и Тракия бе вследствие на сметката, че й остава всекидневно по 100 до 120 тона мляко на ден.

Факт е, че още преди кризата да удари гръцкия пазар на млякото, някои от цените вече бяха започнали да се «пропукват», други се запазиха, а трети се увеличаваха предпазливо. Млякото пастьоризирано на много висока температура, което някои вериги от магазини внасят от Германия и Австрия, беше първия продукт, който започна да се продава на цена от 0,90 евро. Първото гръцко мляко на голяма фирма, което започна да се продава на цена под едно евро беше млякото на фирма «АГНО», която сключи договор с хлебопроизводителите.

През последните години доста малки местни фирми за производство на мляко навлезнаха на пазара на столицата на цена около едно евро за литър, като в същото време на регионалните си пазари продаваха млякото за 1,30 и 1,40 евро. Много от тези фирми, които продават на ниски цени в област Атика, а в собствените си региони цените им са завишени, се очаква да имат проблем.

През цялото това време се води и дискусия по въпроса дали е скъпо и доколко пастьоризираното мляко на гръцкия пазар. Всичко това предизвика преразпределение на дяловете на пазара, който за първи път започна да представя симптоми на стегнация. Единственото мляко, което се върви добре на пазара е пастьоризираното на много висока температура.

Миналата седмица бе решено на опаковката на всички млечни продукти да се записва държавата на производството им и на различни рафтове в хладилниците на супермаркетите да се разпределят пастьоризираното мляко и млякото, което е пастьоризирано на много висока температура.

В момента всички млекопроизводители се очаква да следват тактика на изчакване, за да видят какво ще се случи след предприемането на хода за намаление на цените от страна на Vivartia АД.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus