Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Намаляват данъците за недвижимите имоти

28 Април 2009 / 14:04:52  GRReporter
640 прочитания

Гръцкото правителство обяви мерки за намаляване на данъците за недвижимите имоти като част от опитите си да съживи строителния отрасъл, който заедно с туризма най-много пострада от световната финансова криза.  Държавният сектор ще гарантира 25 на сто от жилищния заем, така че заедно със 75-те процента, които осигуряват търговските банки да образува 100% от стойността на недвижимия имот. Досега гръцките банки даваха 75 на сто от заема, а купувачът сам трябваше да намери оставащите 25%. Мярката ше е в сила за всички, които купят жилище или офис до 31.12.2010г.


С цел да облекчи купувача, правителството реши да намали и хонорара на нотариусите на 1% от стойността на закупения имот. В момента този хонорар е 1,2 на сто. Увеличава се от 20, колкото е в момента на 40% от данъка върху лихвите за закупуване на имот и това ще важи не само за първото жилище, а за всеки закупен недвижим имот до 200 квадратни метра и на стойност до 350 000 евро. Мярката важи за тези заеми, които са взети след 01.01.2009 и до края на 2010 година. Освен това, държавата ще дава заеми за ремонт на стари къщи, строени преди 1980 година за подобряването на топлоизолацията им.


Според брокери на недвижими имоти мерките ще помогнат за продажбата на най-малко 100 000 апартаменти, които в момента стоят необитавани, но няма да служат като стимул за ново строителство, а банкерите твърдят, че ниските данъци ще задържат високи цените на имотите. Банка HSBC окачестви мерките като положителни за банките, но не толкова добри за строителните предприемачи. Финансовата институция смята, че те ще помогнат за връщането на доверието на клиентите в жилищните заеми, но държавната гаранция ще ограничи банките в желанието им да отпускат жилищни заеми. То в момента така или иначе е силно ограничено от увеличаването на безработицата, а оттам и на неизплатените заеми и от високите цени на недвижимите имоти, които според МВФ са с 10 на сто по-високи от справедливите цени.


Банката още оценява, че държавните гаранции ще достигнат 2,5 милиарда евро, тъй като до края на 2010 година се очаква да се раздадат жилищни заеми на стойност 10 милиарда евро.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus