Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Наказателно преследване срещу българския капитан

23 Октомври 2007 / 08:10:16  GRReporter
2264 прочитания

          Солунската прокуратура повдигна наказателно преследване срещу капитаните на българския и панамския кораб, които се сблъскаха вв неделя сутринта за нарушаване на международните правила за избягване на удар в морето, съобщи гръцкото Министерство на търговския флот. В неделя сутринта българският кораб „Гео Милев” с 21-членен екипаж и един пътник напускал пристанището в Солун, за да отплава към град Измир в Турция, когато се ударил в плаващия под панамски флаг кораб „Хелена” с 25-членен екипаж на борда, който влизал в Солунското пристанище от Пирея. Инцидентът е станал три морски мили извън очертанията на пристанището. При удара няма загинали или ранени, няма и замърсяване на морето, и на двата плавателни съда са нанесени леки материални щети. Въпреки това според прокуратурата в Солун капитаните на вдата кораба не са спазили международно приетите процедури за избягване на сблъсък в морето. Те ще трябва да се явят и да дадат показания пред Солунския наказателен съд. 


          По първоначални данни българският товарен кораб „Гео Милев”, който се сблъска с панамския плавателен съд „Хелена” в пристанището в Солун не е виновен за инцидента. Или поне това е мнението на Българския морски флот във Варна. Българската страна веднага подаде протест за арбитраж, който да отсъди кой е виновен за инцидента, за да може застрахователят да заплати щетите. Решението на арбитража ще е известно до края на седмицата.


           Това е третият инцидент на Солунското пристанище в последните 10 дни, миналата седмица гръцки кораб потъна, а капитанът му загина при подобен сблъсък. Според гръцките медии неуредиците на пристанището в Солун се дължат на липсата на Система за контрол на морския трафик. По нареждане на министъра на търговския флон Георгиос Вулгаракис гръцките власти започнаха специално разследване на Солунското пристанище.


         

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus