Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Тест за алкохол на изхода на дискотеката

24 Октомври 2007 / 08:10:39  GRReporter
1637 прочитания

            Гърците обичат да се забавляват и нощна Атина им предлага достатъчни възможности за това. Освен това много приличат на французите и италианците – обичат виното. Както самите те си признават, първо решават какво вино ще пият и след това какво ще вечерят. Гърците са известни и като много недисциплинирани шофьори, които често шофират след употреба на алкохол. Резултатът ни дава статистиката. Всяка седмица в Гърция загиват средно по 170 души при автомобилни катастрофи. 75 от тях загиват в събота вечер в резултат на произшествия, предизвикани след употреба на алкохол. Гърция е третата страна в Европейския съюз на 25-те, т.е. без България и Румъния, по брой на катастрофи с пияни шофьори на глава от населението.


            Едно интересно решение да се ограничи шофирането в нетрезво състояние предлага Институтът за безопасно шофиране „Панос Милонас”. Когато компания влезе в дискотека, един от членовете й поема задължението да не пие и да закара по домовете останалите от компанията. На ръката му се поставя синя гривна. На излизане от дискотеката всички, които имат сини гривни на ръцете се подлагат на тест за алкохол. Кампанията „Алкохолът и шофирането не вървят заедно” се провежда експериментално от няколко дни в три нощни клуба в Атина и първите й резултати са повече от окуражаващи.


             „Практиката „шофьор на компанията” е известна в много страни, но не и в Гърция. Опитваме да я популяризираме и първите ни впечатления са много оптимистични. Хората с желание откликваха, слагаха синята гривна, подлагаха се на алкохолен тест и нямаше нарушител”, разказва президентката на Института за безопасно шофиране Васо Милонас. Целта на кампанията „Алкохолът и шофирането не вървят заедно”, която се осъществява с подкрепата на Пътната полиция в Атина е постепенно да обхваща колкото се може повече заведения, докато се превърне в нормална практика.


            Институтет носи името на Панос Милонас, който загива на 22-годишна вузраст при пътен инцидент, предизвикан от пиян шофьор. Институтът е основан от родителите, брата и приятелите на Панос с идеята да ангажира младите хора с принципите на безопасното шофиране.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus