Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Първи случай на заразен от свински грип в Гърция

19 Май 2009 / 11:05:45  GRReporter
1078 прочитания

Вече е сигурно, че 19-годишното момче, което се върна от САЩ в събота сутринта, е носител на вируса на свинския грип. Това е първият случай на заразен от новия вирус Η1Ν1 в Гърция.

Вчера вечерта се проведе извънредното заседание на Националния Здравен Център оглавено от министъра на здравеопазването Димитрис Аврамопулос, който спешно пристигна от Женева. Когато научи за появата на първия случай от заразен от свински грип министър Аврамоулос се намираше на Общото събрание на Световната здравна организация в Женева, и оттам заяви, че всички предпазни мерки са взети, случаят е под пълен контрол и няма опасност за общественото здраве.

19-годишният студент е бил в Америка от началото на годината и се завърнал в Атина в събота сутринта. На следващия ден са се появили първите симптоми и родителите му веднага са се обадили на Контролния център за превенция на заразите, откъдето са ги посъветвали да използват собствено превозно средство и да отидат в болница „Сисманоглио”.

Докторите от „Сисманоглио” прегледали пациента и му взели кръвна проба, която изпратили за изследване в Института Пастьор. Младежът получил напътствия да вземе антивирусни лекарства и да избягва контакта с други хора, след което се прибрал у дома си. По-късно се наложило да се завърне в болницата, защото изследванията излезли положителни и се потвърдило, че момчето е заразено от новия грип.

Учените разясняват, че ще трябва да се уточни часът, когато младежът е проявил първите симптоми, защото вирусът се разпространява 24 часа преди да се появят. През това време е възможно момчето да е било все още в самолета. Ако това бъде потвърдено, пътниците в самолета, които са седели три седалки пред него и три седалки зад него - приблизително около 30 души, ще трябва да следят здравето си, дали ще проявят симптоми до събота.

Още осем-девет души – родителите, малката сестричка и някои роднини, които са посетили момчето през уикенда, вече са под наблюдение от докторите от Център за контрол на заразните болести без да се проявили никакви симптоми.

На извънредна прес-конференция заместник министърът на здравеопазването Георгиос Папагеоргиу съобщи, че случаят е лек и от вчера се лекува в залата за ниско кръвно налягане в лечебен център „Сисманоглио.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus